Koronavírus: korábban kezdett terjedni, mint hittük

A korábbi feltételezésektől eltérően már november első felében elkezdődött a koronavírus-járvány Kínában - állítják a Zürichi Műegyetem (ETH) kutatói. A kutatók egy már évek óta létező, a vírusok terjedését kiszámoló algoritmus alapján jutottak erre az eredményre.

A Tanja Stadler bioinformatikus vezette kutatócsoport mintegy 100, zömében Kínából származó és a nyilvános adatbázisban elérhető koronavírus DNS-szekvenciáját határozta meg. A karantén január 23-i elrendeléséig figyelemmel kísérték a járvány alakulását a közép-kínai Vuhanban.

koronavírus, új koronavírus, koronavírus-fertőzés, koronavírus-járvány,
Szájmaszkor viselő járókelők Hongkongban. Fotó: Getty Images

Gyorsabb az influenzánál

Koronavírus: rosszul használják a szájmaszkot - olvassa el a részleteket!

Ahogy már korábban megírtuk , a kínai kutatók számításai szerint az új koronavírus okozta járvány a szamárköhögésnél lassabban, az influenzánál viszont valamivel gyorsabban terjed. Ezt a svájci kutatók is megegerősítették: az ő számításaik szerint a szezonális influenzát kevesebb mint 1,5 személynek tudja átadni egy fertőzött, azonban egy koronavírusos beteg átlagosan 2-3,5 embert tud megfertőzni. Az új koronavírussal egy családba tartozó SARS-nál egyébként 3-ra becsülték az egy ember által megfertőzöttek számát.

A kutatók szerint nagyon nagy valószínűséggel kizárható, hogy már november előtt is előfordult volna emberben az új típusú koronavírus. A statisztikai modell segítségével kiszámították, hogy 2020. január 23-án 4 és 19 ezer között lehetett a koronavírussal fertőzött személyek száma. A kutatók számításai azt is megerősítették, hogy a koronavírus állatról került át emberre. Az algoritmussal egyébként a járvány valós idejű elemzése is lehetséges lenne, amennyiben rendszeresen analizálnák a vírus genetikai állományát az új fertőzötteknél Az ETH tudósai azonban hangsúlyozták, hogy munkájukat még nem véleményezték más tudósok.

A koronavírus tünetei és kezelése

Tavaly december óta tízezreket betegített meg az új koronavírus okozta járvány. A vírust kezdetben 2019-nCoV névvel illették, azóta viszont az Egészségügyi Világszervezet ( WHO ) COVID-19-e keresztelte át a megbetegedést, maga a vírus pedig a SARS-CoV-2 nevet kapta. Erre az esetleg pontatlanságokat vagy stigmatizáló megfogalmazásokat használó más nevek kiküszöbölése miatt volt szükség.

Ahogy már a HáziPatika.com-on is olvashatták, a rendelkezésre álló információk szerint a COVID-19 elsősorban személyes kontaktus útján, cseppfertőzéssel terjed. A fertőzés lappangási ideje akár 14 nap is lehet. A betegség lázzal, köhögéssel és nehézlégzéssel jár. A tünetek súlyossága egyénenként eltérő lehet. Az eddigiek alapján súlyos, akár halálhoz vezető megbetegedést többnyire idős, krónikus beteg személyeknél válthat ki. Bár számos kutatás zajlik párhuzamosan mind a COVID-19 megelőzését szolgáló védőoltás , mind a kezelésére használható gyógykészítmény kifejlesztésére, egyelőre nincs igazoltan hatásos gyógymód. A kezelés jelenleg a tünetek enyhítését célozza, amíg a szervezet immunrendszere leküzdi a kórokozót.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)