Koronavírus: kimutatja a fertőzést egy új maszk

Japán kutatók kifejlesztettek egy arcmaszkot, amely ultraibolya fény hatására világít, amennyiben viselője fertőzött az új koronavírussal.

Washingtoni kutatók kimutatták, milyen maszkokat viselve érthetjük meg legkönnyebben egymás beszédét.

A speciálisan kialakított maszktól azt remélik a kutatók, hogy olcsó megoldást biztosít majd az emberek számára otthoni víruskimutatás céljára, ennél fogva a fertőzések gyors felismerésére. Mint azt a Reuters hírügynökség írja, a maszkot Yasuhiro Tsukamoto állatorvos professzor vezetésével a Kiotói Prefekturális Egyetem szakemberei fejlesztették ki. Az eszközben egy szűrőt rejtettek el, amelyet struccoktól vett SARS-CoV-2 elleni antitestekkel borítottak be, mivel korábbi kutatások szerint a madarak erős ellenálló képességgel rendelkeznek a fertőzéssel szemben.

A koronavírus-fertőzés kimutatására alkalmas maszkot fejlesztettek ki japán kutatók
A koronavírus-fertőzés kimutatására alkalmas maszkot fejlesztettek ki japán kutatók. Fotó: illusztráció, Getty Images

Egy kisebb kísérletben nyolc órán keresztül kellett viselnie a maszkot a tesztalanyoknak, majd a kutatók kivették azokból a szűrőket, és olyan anyaggal fújták be, amely világít UV-fény alatt, amennyiben a mintában jelen van az új koronavírus. A fertőzött emberek által viselt maszkok szűrői az orruk és szájuk körüli területen fénylett UV-sugarakkal megvilágítva. A kutatócsoport a jövőben igyekszik úgy továbbfejleszteni a maszkot, hogy speciális világítás nélkül is automatikusan világítson, amennyiben vírust azonosít.

Tsukamoto hosszú évek óta folytat már kutatásokat struccokkal, annak lehetőségét keresve, hogyan tudná erős immunitásukat a többi között a madárinfluenza, az allergiás és egyéb megbetegedésekkel szembeni küzdelemben felhasználni. A professzor elárulta, saját magán is a speciális maszk segítségével fedezte fel, hogy elkapta a koronavírus-fertőzést. A diagnózist később egy sztenderd teszt is megerősítette.

Közel 80 százalékos hatékonysággal képes előrejelezni koppenhágai kutatók egy új eljárása, hogyfertőzésesetén mely betegeknél válhat súlyos lefolyásúvá a COVID-19.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: