Koronavírus: kétezernél is több az áldozat

Tovább nőtt a decemberben kitört koronavírus-járvány áldozatainak száma Kínában. Már Hongkongból is jelentettek két halálesetet.

Kedden 1749 új fertőzöttet és 136 új halálozást regisztráltak Kína szárazföldi részén, így az új koronavírus összesen 74185 embert fertőzött meg és 2004 áldozatot követelt december óta - derült ki a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság legfrissebb adataiból. A gyógyultak száma kedd éjfélig 14 ezer fölé emelkedett az országban. Hongkongban azonban újabb halálesetet regisztráltak: a második ottani áldozat szerda reggel vesztette életét.

koronavírus, új koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, halálesetek, Kína, Vuhan
koronavírus, új koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, halálesetek, Kína, Vuhan

Egyre kevesebb az új beteg

A napi új fertőzöttek száma országos szinten 137-tel csökkent az egy nappal korábban közölt adathoz képest. A napi gyógyult esetek száma pedig most először haladta meg az egy nap alatt diagnosztizált új fertőzöttek számát. A helyzet továbbra is Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban a legsúlyosabb: a napi új esetek közül 1660-at, míg a halálozások közül 116-ot jelentettek a 11 milliós városból. December óta összesen 44412 fertőzöttet és 1497 áldozatot regisztráltak Vuhanban. A vírus gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományon kívül azonban már tizenötödik napja fokozatosan mérséklődik a napi új megbetegedések száma. Szerdán 58 új esetről számoltak be a több mint három hete lezárt tartományon kívülről.

Véradásra hívják a gyógyult betegeket

Az új koronavírus okozta járvány elleni küzdelem rendkívüli nehézségeket jelent a közép-kínai Vuhanban működő kórházaknak. Olvassa el a részleteket!

Közben a fertőzésen átesett betegek vérplazmájának alkalmazása reményt keltő eredményeket hozott a betegek kezelésében. A vírus semlegesítésére képes antitesteket tartalmazó plazmát ezért Hupejen kívül a dél-kínai Kuangtung tartományban is elkezdik bevetni a súlyos állapotban lévő pácienseknél - jelentette be Csung Nan-san, a légzőszervi betegségek szakértője. A China National Biotec Group kínai állami gyógyszercég a múlt héten közölte, hogy a gyógyult páciensek plazmáját sikerrel alkalmazták több mint tíz kritikus állapotban lévő betegen, akiknél a kezelés hatására 12-24 órán belül enyhültek a gyulladásos tünetek. Ezért a Hupej és Kuangtung tartományok, valamint Sanghaj egészségügyi hatóságai véradásra kérik a gyógyult betegeket a szükséges plazmamennyiség begyűjtése érdekében.

Csung továbbá a malária elleni klorokin vegyületről is elmondta, hogy az eddigi megfigyelések alapján segítheti a betegek felépülését. A szert eddig 128 páciensen alkalmazták Kuangtungban - közülük 93-an már jobban vannak, 26-an pedig gyógyultak távozhattak a kórházból. A Hupejbe delegált kuangtungi orvosi csoportok ezért az ottani betegeken is alkalmazni fogják majd a szert. A szakértő ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy minőségi ellátással és tápanyagbevitellel gyógyszerek nélkül is hatékonyan fel lehet venni a harcot a vírusfertőzéssel. Vuhanban azonban túl sok a beteg, így nem tudnak megfelelő ellátásban részesülni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció