Koronavírus: "fel kell készülni egy második hullámra"

Az őszig tartó időszakot a koronavírus-járvány egy következő hullámára való felkészülés jegyében kellene kihasználni - véli Falus András biológus, Széchenyi-díjas akadémikus.

Hamarosan megszüntethetik Magyarországon a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetet. Részletek itt.

A korábban a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetét vezető szakember a Qubit-nak nyilatkozva elmondta, tart attól, hogy az ezekben a hetekben már egyre inkább lecsendesedő világjárvány ősszel vagy télen újra fellángol majd, emiatt pedig még több lesz a halálos áldozat. Kifejtette, bár pszichológiai és gazdasági szempontból is elengedhetetlennek tűnik az eddigi korlátozások lazítása, orvosbiológiai tekintetben azonban egyértelműen veszélyes az újranyitás.

COVID-19, koronavírus, SARS-CoV-2, világjárvány, Szent László Kórház
Falus András szerint fel kell készíteni az egészségügyi ellátást a járvány második hullámára. Fotó: MTI/Árvai Károly/kormany.hu

"A vírusnak legfeljebb a tüdőre gyakorolt hatását értjük, afertőzéshosszabb távú következményeit, a szív- és érrendszerre, a központi idegrendszerre gyakorolt hatásait szinte egyáltalán nem" - mutatott rá Falus András. Hozzátette, elegendő adat hiányában azt sem tudjuk, a SARS-CoV-2-vírus mennyire tűri a meleget vagy a nyári UV-sugárzást. Valójában fogalmunk sincs, hogy nagy melegben hogyan viselkedik a kórokozó.

A szakember szerint egy biztos: az őszig tartó időszakot a felkészülésre kellene felhasználni. Fel kell készíteni az egészségügyi ellátórendszert egy második járványhullámra, amihez tesztekre van szükség a tömeges és rendszeres szűréshez, illetve megfelelő védelmet nyújtó maszkok millióira. Biztosítani kell az otthoni munkavégzés feltételeit, illetve meg kell szervezni a digitális oktatást, hogy az mindenki számára elérhető és kellően hatékony legyen.

"Most is megtörténhet, hogy a vírus elmutál, és ez olyan irányban történik, amely miatt kevésbé lesz az emberek körében fertőző. ...Ebben lehet bízni, de ez senkit nem ment föl a gyógyszer- és az oltásfejlesztés, a társadalmi távolságtartás, a kontaktuscsökkentés, a maszkviselés és az egyéb védekezési formák gondos és jól kommunikált megszervezése alól" - hangsúlyozta az interjúban az akadémikus.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)