Koronavírus: ezekkel a maszkokkal repülhetünk

Változtak a fedélzeti maszkviselés szabályai egyes európai légitársaságoknál. Mutatjuk az engedélyezett és a betiltott maszkok listáját is.

2021 januárjától számos európai ország bővítette a maszkviseléssel kapcsolatos előírásait azzal, hogy csak FFP1-es illetve a még biztonságosabb FFP2-es maszkok viselését fogadták el az üzletekben és egyéb olyan helyeken, ahol a maszk viselése kötelező volt. A házilag készített darabok viselését megtiltották - számolt be róla a Travel Daily.

A közelmúltban az új rendelet jelent meg a maszkviselés szabályairól a hazai egészségügyi és szociális intézményekben. Kattintson a részletekért!

Egy másik társaság még szigorúbb

Noha február 1-jétől az egyik német légitársaság még szigorúbban szabályozta a kérdést és a textilmaszkok viselését az utasoknak és a személyzet számára is megtiltotta a fedélzeten, ma már az utasok többsége textilmaszkot vagy FFP2-es maszkot visel repülés közben. Augusztus közepétől egy finn légitársaság a sebészi maszk viselését tette kötelezővé a járatain, így csatlakozva azon társaságok táborába, amelyek megtiltották az arc textíliával eltakarását vagy a textilből készült maszkok viselését.

Mostantól nem mindegy, milyen típusú maszkot viselünk a repülőn. A kép illusztráció. Forrása: Getty Images
Mostantól nem mindegy, milyen típusú maszkot viselünk a repülőn. A kép illusztráció. Forrása: Getty Images

A CDC módosított: így biztonságosabb

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) a közelmúltban megváltoztatott állásfoglalása szerint a szellőzőnyílással ellátott (szelepes) maszkok nem segítenek megállítani a vírus terjedését, ráadásul a vírus részecskéi a szelepen át könnyedén távozhatnak és másokat is megfertőzhetnek.

Ezért egyes légitársaságok mostantól fogva nemcsak a textil- , hanem a szellőzőnyílással ellátott maszkok viselését is betiltják. Noha a textilmaszkok egyes feltételezések szerint jobbak a semminél, valójában nem tekinthetők számottevő védőeszköznek a koronavírus-fertőzéssel szemben.

A koronavírus-fertőzöttek több mint harmadánál egyáltalán nem jelentkeznek észlelhető betegségtünetek - állítják amerikai kutatók több mint 350 tanulmány elemzését követően. Olvassa el a teljes írást!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)