Koronavírus: ezeket az állatokat veszélyezteti

A veszélyeztetett állatok lehetnek a vesztesei a koronavírus-járvány nyomában járó szegénységnek: egyre gyakoribb az orvvadászat Ázsiában és Afrikában.

Március végi kimutatások szerint a koronavírus-járvány hatására jelentősen csökkent a légszennyező anyagok és üvegházhatású gázok légköri koncentrációja. Részletek itt.

Állatvédők a veszélyeztetett állatfajok miatti aggódnak, a vidéki közösségek tagjai ugyanis bevételük elvesztése miatt gyakran orvvadászattal igyekszenek biztosítani napi szükségleteiket. A hónap elején egyetlen mérgezés során három óriásíbisszel (Pseudibis gigantea) végeztek orvvadászok a Wildlife Conservation Society (WCS) vadvédelmi szervezet közlése szerint. A Kambodzsa hivatalos madarának választott faj a súlyosan veszélyeztetett kategóriába tartozik, mivel kevesebb mint 300 példány él már csupán belőle, így a most húsukért megölt madarak a teljes populáció egy százalékát jelentik.

Ázsiában a tigriseket fenyegeti aggasztó mértékben az orvvadászat
Ázsiában a tigriseket fenyegeti aggasztó mértékben az orvvadászat

"A vidéken élőknek hirtelen nem maradt más lehetőségük, mint a természet forrásaihoz fordulni. Már most is erőteljes emelkedést látunk az orvvadászat területén" - mondta Colin Poole, a WCS kambodzsai igazgatója. A természetvédők megfigyelése szerint a veszélyeztetett fajok vadászata azt követően kezdett növekedni, hogy a koronavírus terjedése elkezdte kifejteni káros hatását a vidéki térségek gazdasági és társadalmi rendszerében. A természetvédő szervezeteknek mindent meg kell tenniük a helyiek támogatásáért - mondta Poole. "Ők jelentik ezen erdők, madarak, vizes területek számára az utolsó védelmi vonalat, és ők azok, akiknek azonnali támogatásra van szükségük, hogy legyenek alternatíváik, és ne a természet erőforrásait kelljen kizsákmányolniuk a túléléshez."

Indiában a tigrisek vadászata, Afrikában az orrszarvúk és más veszélyeztetett fajok leölése miatt aggódnak a szakértők. Matt Brown, a Nature Conservancy természetvédelmi szervezet afrikai régiójának igazgatója szerint a járvány hatására hirtelen lecsökkent az afrikai rezervátumok és nemzeti parkok látogatottsága. Mint mondta, aggodalomra ad okot, hogy miként tudják majd ezek a létesítmények továbbra is biztosítani az állatok védelmét, ha éves bevételük nagyjából a felére csökkent.

A G20 országok gazdasági miniszterei a héten tartanak megbeszélést a gazdaság élénkítésével kapcsolatos tervekről a járvány hatásainak fényében. A Campaign for Nature nevű, ázsiai, afrikai és latin-amerikai szakértőket tömörítő szervezet felszólította a minisztereket, hogy terveikbe a természet védelmét is emeljék be.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: