Koronavírus: egyre több országban terjed

A Közel-Keletet, Ázsiában és Ausztráliában is egyre jobban terjed az új koronavírus. Már Szíriából is jelentettek halálos áldozatot.

Szíriában a hivatalos adatok szerint eddig kilencen kapták el az új koronavírust, de egészségügyi források szerint a valós szám ennél jóval magasabb. A damaszkuszi egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint egy nőt mentővel kellett kórházba vinni, de már nem sikerült megmenteni az életét. Kiderült, hogy koronavírus-fertőzött volt, így ő a járvány első szíriai áldozata. Az országban egyébként éjszakai kijárási tilalom van érvényben a járvány miatt, és a tartományok közötti utazást is leállították. Bezártak az iskolák, és nincs tömegközlekedés sem.

Már a járvány ellen is harcolni kell

A szíriai egészségügyi dolgozók szerint az ország egészségügyi rendszere kivérzett a 9 éve tartó polgárháború miatt, ráadásul alig van a vírus kimutatására és kezelésére alkalmas berendezésük. A szintén polgárháború sújtotta Líbiában is terjed a kór, itt egyelőre 8 fertőzöttről tudni. A nemzetközi közösség a harcok beszüntetésére szólított fel, hogy az egészségügyi rendszer felkészülhessen a járvány kezelésére. Az országban egyébként Moammer Kadhafi diktátor 2011-es meggyilkolása óta káosz uralkodik. Az országot jelenleg a nemzetközileg elismert nemzeti egységkormány irányítja.

koronavírus, koronavírus Ausztrália, koronavírus Szíria, koronavírus Líbia, koronavírus Egyiptom, koronavírus Törökország, koronavírus Szaúd-Arábia, koronavírus India, koronavírus Indonézia
Szájmaszkot viselő utasok egy ausztrál repülőtéren.Fotó: Getty Images

Szigorú korlátozások

Egyiptomban több kórházat bezártak, fertőtlenítésre hivatkozva. A 100 milliós országban hivatalosan 607 koronavírusos beteget és 40 álozatot regisztráltak. A járvány lassítása érdekében több települést 2 hetes karantén alá vontak. Az országban március 25-e óta szintén éjszakai kijárási tilalom van érvényben, amelynek megsértői akár börtönbe is kerülhetnek.

A koronavírus-járvány kevésbé ismert veszélyéről korábbi cikkünkben olvashat - kattintson ide!

Törökországban már több mint 9 ezer fertőzöttről és 131 áldozatról tudnak. Ankara területi bontásban nem közöl adatokat, de azt elárulták, hogy a koronavírus-járvány már az ország minden részét elérte. A kór terjedésének megfékezése érdekében a kormány számos szigorú korlátozást léptetett érvénybe. A 65 évnél idősebbek és a krónikus betegek például nem hagyhatják el otthonaikat, a nemzetközi repülőjáratokat leállították, nincsenek sem sport-, sem kulturális események, zárva tartanak a kávézók és az éttermek, a bevásárlóközpontok látogathatóságát pedig korlátozzák.

Szaúd-Arábiában már mintegy 1300 fertőzöttről tudnak, a halálos áldozatok száma pedig 8-ra emelkedett. A királyság elrendelte Dzsidda lezárását, és délutántól hajnalig senki sem léphet az utcára a koronavírus-járvány miatt. Sem nemzetközi, sem belföldi repülőjáratok nem indulnak, és a tömegközlekedést is leállították.

Ausztráliában is baj van

Ausztráliában két embernél több nem gyülekezhet, az időseket pedig önkéntes elkülönülésre kéri a kormány a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. Megtiltották továbbá a bérelt lakásban élők kilakoltatását, és 1,1 milliárd ausztrál dolláros csomagot jelentettek be a legelesettebbek megsegítésére. A lakókat arra kérik, hogy csak akkor hagyják el otthonukat, ha bevásárolniuk kell, munkába mennek vagy orvosi segítségre van szükségük. "Akinek nem kell házon kívül lennie, az legyen házon belül" - mondta Brendan Murphy ausztrál tisztifőorvos. Ausztráliában mintegy 4200 koronavírus-fertőzöttről tudnak eddig. A fertőzöttek száma naponta 13-15 százalékkal emelkedik.

Szenvednek a szegények

Indiában Narendra Modi miniszterelnök vasárnap bocsánatot kért a szegényektől, mert a kedden 3 hétre kihirdetett korlátozások tőlük követelik a legtöbb anyagi és emberi áldozatokat. A kormányt egyébként egyre többen bírálják, hogy nem a szükséges megalapozottsággal hozzák meg koronavírus-járvány kezelését szolgáló döntéseket. A szegények közül sokan nem tudnak ennivalót vásárolni, a munka nélkül maradt vendégmunkások pedig esetenként több száz kilométert is kénytelenek gyalogolni, hogy hazatérhessenek, ráadásul így széthurcolhatják a fertőzést a nagyvárosokból. A miniszterelnök szerint azonban nem volt más választás, és a meghozott intézkedéseknek köszönhetően India le fogja győzni a vírust. A kormány 22,6 milliárd dolláros segélycsomagot is bejelentett, amellyel a szegények élelmezési gondjait is megpróbálják orvosolni.

Van, ahol nem léptek időben

A világ legnépesebb muszlim országában, Indonéziában egyelőre nem korlátozzák az emberek mozgását, ezért orvosok, politikusok és emberi jogi szervezetek felszólították a kormányt, hogy hozzon szigorú intézkedéseket a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében. A környező országok, Malajzia, a Fülöp-szigetek és Thaiföld már mind bevezettek valamilyen korlátozást. Az indonéz orvosi kamara vezetője amellett érvelt, hogy szükség van társadalmi távolságtartásra, de kérdésnek tartja, hogy az indonézek kultúrája vagy fegyelme megfelelő-e ahhoz, hogy kötelező kijárási korlátozásokat lehessen elrendelni.

97 éves koreai nő épült fel a koronavírusból - olvassa el a részleteket társportálunk, az nlc.hu cikkében!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)