Koronavírus: eddig nem ismert veszélyre derült fény

Amerikai orvosok szerint az új típusú koronavírus hirtelen stroke-ot okozhat azoknál a 30-as, 40-es éveikben járó pácienseknél, akiknek egyébként nincsenek súlyos tüneteik.

Ezért kellene mindenkinek maszkot viselnie - olvassa el a témában írt cikkünket!

Dr. Thomas Oxley, a New York-i Mount Sinai Health System idegsebésze és kollégái öt olyan koronavírus-fertőzött beteg állapotáról számoltak be, akiket ők kezeltek. Mindannyian 50 év alattiak voltak, és vagy enyhe tünetekkel jelentkezett náluk a COVID-19, vagy egyáltalán nem voltak panaszaik. "Úgy tűnik, a koronavírus fokozza a vérrögösödés kockázatát a nagy artériákban, ami súlyos stroke kialakulásához vezethet" - szögezte le Dr. Oxley, aki hozzátette: adataik szerint az elmúlt két hétben hétszer több fiatal betegnél jelentkezett hirtelen stroke.

Eddig nem ismert veszélyre derült fény a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban.
Eddig nem ismert veszélyre derült fény a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban. Fotó: Getty Images

Ilyen fiatal korban nem túl gyakori a stroke, különösen az agy nagy artériáiban, ez a típus egyébként komoly károkat tud okozni. Minél később kerül szakemberhez az érintett, annál súlyosabban sérül az agy. A stroke mellesleg az agy körülírt területeinek hirtelen kialakuló, átmenetileg fennálló vagy kedvezőtlen esetben véglegessé váló funkciókárosodása, amely úgy jön létre, hogy a kérdéses agyi régió vérátáramlása (perfúzió) és ilyen módon a szövetek oxigén- és tápanyagellátása valamilyen okból kifolyólag jelentősen lecsökken vagy megszakad.

Figyeljük a tüneteket

Dr. Oxley szerint a friss esetek közül egy végződött halállal, egy érintett hazamehetett, a többiek rehabilitációs intézményben lábadoznak. A szakember kiemelte, csapatával azért hozták nyilvánosságra tapasztalataikat, mert szeretnék, ha mindenki figyelné magán a koronavírus-fertőzés tüneteit, és stroke-ra utaló jelek esetén is azonnal mentőt hívna. "Eddig azt sugallták az embereknek, hogy csak akkor kérjenek segítséget, ha légzési nehézségük vagy magas lázuk van" - szögezte le az idegsebész.

A stroke-ot egyébként elsősorban az arc félrehúzódása, a végtagok, főképp a kar ügyetlenné válása és a beszédzavar jelezheti.

Forrás: edition.cnn.com

Sikeres volt a koronavírus elleni védőoltás első tesztje - olvassa el a részleteket társportálunk, az nlc.hu cikkében!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)