Koronavírus: az agyat is megfertőzheti?

A világon az elsők között vizsgálnák koronavírus-fertőzésben elhunytak agyát magyar kutatók. A Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) munkatársainak eredményei a korábbiaktól eltérő kezelési módszerekhez vezethetnek.

A COVID-19 főként légzőszervi betegségként vált ismertté, de egyre több bizonyíték utal arra, hogy afertőzésés annak hatásai más szerveket, köztük az agyat is súlyosan érinthetik. "Ahogy egyre több klinikai adat érkezik a betegségről, sokasodnak az arra utaló bizonyítékok, hogy az idegrendszer és az agy is érintett lehet a fertőzésben, és elképzelhető, hogy éppen a legsúlyosabb esetekben döntő jelentősége lehet az ilyen irányú kutatásoknak" - írta közleményben a Magyar Tudományos Akadémia (MTA). Dénes Ádám, a KOKI kutatója munkatársaival - köztük Hortobágyi Tibor neuropatológussal - arra vállalkozott, hogy feltérképezi az új koronavírus okozta fertőzés lehetséges agyi hatásait.

Idegrendszeri fertőzést okozhat a koronavírus

Amikor valamilyen fertőzésen esünk át, a szervezetünkbe jutott idegen anyagok gyulladásos reakciókat váltanak ki, és ezek hírét különféle gyulladásos faktorok formájában messzire viszi a keringés. Azzal, hogy a szervezet átáll "vészhelyzeti üzemmódra", számos, normál helyzetben kifogástalanul működő rendszerét kénytelen áthangolni. A szervezetben zajló gyulladásos változásokat megérzi az idegrendszerünk is, és egyes agyi központjaink reakciója révén alakul ki a jól ismert betegségérzet.

Egyre több szakember véli úgy, hogy az új koronavírus az idegrendszert is megtámadhatja
Egyre több szakember véli úgy, hogy az új koronavírus az idegrendszert is megtámadhatja

A vírusfertőzések hatása azonban ennél tovább is mehet. A gyulladásos faktorok túltermelődésének következtében olyan folyamatok is beindulhatnak, amelyek hatással lehetnek a légzés és a keringés agyi központjaira. Erre a jelenségre utalhatnak azok a klinikai megfigyelések, amikor egyes COVID-19-betegek légzése úgy omlott össze, hogy azt egyébként a tüdejük állapota nem indokolta volna. Másoknál nagyon alacsony véroxigénszint és vészesen lecsökkent légzőfelület esetén sem alakul ki légszomj. "Felmerül azonban egy még aggasztóbb lehetőség az efféle tünetek magyarázatára: az, hogy a vírus bejut az agyba" - figyelmeztettek a kutatók.

Miért hal bele több férfi a koronavírus-fertőzésbe, mint nő? Részletek itt.

A korábbi, világjárványt nem okozó, de veszélyes rokon koronavírusok, a SARS és a MERS esetében is kimutatták, hogy e kórokozók képesek idegrendszeri fertőzést okozni. "Az új koronavírusnál (SARS-CoV-2) pedig számos olyan tünet - például az íz- és szagérzékelés elvesztése, a fejfájás, a zavartság, a hirtelen fellépőlázvagy a stroke, a rohamok és görcsök - arra utal, hogy ez a vírus is rendelkezhet ezzel a képességgel" - fogalmazott Dénes Ádám. Az agyi fertőzés eshetőségét több más tényező is növeli: például, hogy a vírus által belépési kapuként használt angiotenzin-konvertáló enzim 2 (ACE2) a tüdőn kívül megtalálható az erek falában és az idegrendszerben is.

A COVID-19 halálos áldozatait vizsgálnák

Egyre több patológus és intenzív terápiás orvos gondolja úgy, hogy az e téren szerzett ismeretek komoly és közvetlen szerepet játszhatnának a gyógyításban. Barabási Albert-László emberi és koronavírus-fehérjék kapcsolatain végzett hálózatelemzési kutatásai is arra utalnak, hogy az új koronavírus-fertőzésben jelentős lehet az idegrendszer érintettsége.

A KOKI munkatársai az elsők között kezdték meg az előkészületeket és az engedélyeztetési folyamatot arra, hogy COVID-19-ben elhunyt betegek idegszöveti mintáit vizsgálják. Céljuk annak felderítése, hogy a vírus képes-e megfertőzni az idegrendszert, és ha igen, mely agyterületek lehetnek érintettek. Emellett azt is vizsgálják, hogy a vírusfertőzés okozta lokális vagy szisztémás gyulladásos folyamatok hogyan hatnak az agyra.

Ha sikerül feltárni a vírus agyi hatásainak mechanizmusait, elképzelhető, hogy egyes antivirális szerek az agyi vírusfertőzöttség mérséklésével is javíthatnák a betegek esélyeit. De ugyanígy esély nyílhatna az új koronavírus által kiváltott agyi gyulladásos folyamatok célzott gátlására is - esetleg olyan gyógyszerekkel, amelyek más betegségek gyógyítására már forgalomban vannak. Ezenfelül a fertőzés és a társuló gyulladásos folyamatok hosszú távú idegrendszeri hatásainak vizsgálata kiemelten fontos lehet a betegek mentális állapotának megértése vagy rehabilitációja szempontjából, illetve annak megállapítására, hogy a fertőzés fokozhatja-e különféle agyi-érrendszeri vagy neurodegeneratív betegségek kialakulásának kockázatát.

Több mint 50 embert fertőzött meg az új koronavírussal egy amerikai szuperterjesztő, amikor ellátogatott egy kóruspróbára. Részleteket a 24.hu cikkében olvashat ide kattintva.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: