Koronavírus: alig van új megbetegedés Kínában

A koronavírus korábbi epicentrumának számító Vuhanban naponta alig néhány megbetegedést regisztrálnak, és már több mint 36 ezer beteg meg is gyógyult. Bezárt a városban az utolsó átmeneti kórház is.

A Kína középső részén található Vuhanban, a koronavírus-járvány epicentrumában az új COVID-19-fertőzöttek száma egyszámjegyűre esett vissza. A múlt hét péntekén mindössze négy megbetegedést regisztráltak - számolt be egy videóban a CGTN.

Koronavírus: már 50 fertőzött van Magyarországon Magyarországon egyelőre emelkedik a megbetegedések száma: Újabb tíz magyar állampolgár, illetve egy külföldi szervezetében mutatták ki az új koronavírust, így már ötven fertőzöttről tudunk idehaza. Kattintson a részletekért!

A fertőzöttek 70 százaléka már meggyógyult

A legfrissebb adatok szerint több mint 36 ezer beteg gyógyult fel Vuhanban, ami az összes eset mintegy 70 százalékát teszi ki. A Közép-Kínában található Hupej tartomány legnagyobb számú megbetegedéssel érintett városában már levonulóban van a járvány. Mivel egyre több felgyógyult beteget bocsátanak haza a kórházakból, a héten mind a 14 átmeneti kórházat bezárták a városban. Ezek a nyilvános létesítményekből átmeneti kórházakká átalakított épületek az enyhe tünetekkel bíró betegek számára nyújtottak korai (a tünetek megjelenésekor késedelem nélkül megkezdett) kezelést. Az átmeneti kórházak mintegy 12 ezer beteget láttak el.

Kínában a járvány már lecsengőben van. Fotó: Getty Images
Kínában a járvány már lecsengőben van. Fotó: Getty Images

A figyelemreméltó javulás azonban kemény munka eredménye. Az ország egészségügyi erőforrásainak gyors mozgósítása kulcsfontosságú szerepet játszott a járvány további terjedésének megállításában. Hogy visszaszorítsák a járványt, országszerte összesen 42 ezer egészségügyi szakembert küldtek Hupej tartományba. Március 3-ra már körülbelül 65 ezer gyógyászati eszköz érkezett Hupejbe, köztük lélegeztető készülékek és ECMO (extrakorporális membrán oxigenátor) készülékek, vagyis műtüdők. Sok betegnél a hagyományos kínai gyógyászat módszereit is alkalmazták, melynek hatékonyságát ugyanakkor a nyugati orvosok kétségbe vonják. A gyors intézkedéseknek köszönhetően Kína mára túl van a koronavírus-járvány csúcsán - nyilatkozta egy kormányszóvivő csütörtökön.

Ez kell a koronavírus elleni sikeres küzdelemhez

Hupej tartományon kívül az országban fokozatosan visszatér az élet a régi kerékvágásba, a vállalkozások egy része is újrakezdhette a tevékenységét a leállást követően. Dr. Bruce Aylward, a Kína és az Egészségügyi Világszervezet által felállított közös COVID-19 munkacsoport vezetője szerint ahhoz, hogy a Kínában a járvány megállítását eredményező ellentámadás a világ koronavírus-járvány által sújtott más országaiban is sikeres lehessen, gyors reagálás, pénz, találékonyság és bátor politikusok szükségesek.

Olaszországban már 10-14 napja tart a koronavírus miatt bevezetett karantén. Mi, akik ott élünk már tudjuk, nemcsak ahhoz kell lelkierő, hogy megbirkózzunk a vírussal, valamint a gazdasági vészhelyzettel, hanem ahhoz is, hogy elfogadjuk: be vagyunk zárva. Nem tudunk eleget mozogni, a stressztől többet eszünk, és rosszabbul alszunk. Az nlc.hu cikkében összegyűjtötte, hogy mire érdemes odafigyelni!

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció