Koronavírus: akadozhat a maszkgyártás

Egész Európában hiánycikk lett a gumipertli, de általában is gondot okoz, hogy a textiláruk gyártása visszaszorult a kontinensen, a Távol-Keletről pedig most nehéz beszerezni bármit. Ha nem oldódik meg hamarosan a probléma, előfordulhat, hogy akadozik majd a maszkok gyártása.

Önmagában az arcmaszk nem jelent védelmet afertőzésellen, fontos, hogy rendeltetésszerűen használjuk - részletek itt.

Egy olvasói jelzés alapján készített gyors körképet az Index.hu, és kiderült, hogy szinte mindenhol hiánycikk a gumipertli vagy más néven kalapgumi, amire pedig a maszkok gyártásához most mindenkinek szüksége lenne. Nem csak Magyarországon nem lehet azonban gumiszalagot kapni, egész Európában hiánycikk - mondta a portálnak a Magyar Könnyűipari Szövetség (MKSZ) elnöke, Kokasné Palicska Lívia.

koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19
koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19

Szerinte ennek az egyik legfőbb oka az, hogy a kontinensen leépült az iparág, a Távol-Keletről pedig most nehéz bármit is beszerezni. Elmondta, most mindenki igyekszik átállni védőfelszerelések gyártására, így elégítve ki az általános keresletet, vannak azonban még a gumipertlin kívül is nehézségek ezzel.

Az MKSZ elnöke szerint például gond, hogy nincsenek olyan szabványok amik alapján a varrodák olyan maszkot készíthetnének, amire nem kell ráírni, hogy "nem alkalmasak a védekezésre". Erre a feliratra Kokasné szerint a partnereik jogi védelme miatt van szükség. Hozzátette, probléma az is, hogy a védőruhák gyártására csak nagyon kevés cég alkalmas.

A kalapgumihiány kapcsán a vezető hangsúlyozta, vannak alternatív, kötözős megoldások. Megjegyezte, sokan használták eddig is így a maszkokat, főképp, akiknek húzta a fülét a gumipertli.

Védőruhára ragasztott mosolygós fotókkal próbálnak kedveskedni a betegeknek az amerikai orvosok - olvassa el az erről szóló cikket társportálunkon, az nlc.hu-n.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció