Koronavírus: a rossz levegő növeli a kockázatot

Összefüggést találtak kutatók a légszennyezettség és az új koronavírus okozta COVID-19 betegség magasabb halálozási aránya között az Egyesült Államokban.

Ázsiától Sajószentpéterig - a világ legszennyezettebb levegőjű nagyvárosai. Részletek itt.

Az új koronavírushoz hasonló kórokozókról készült korábbi kutatások azt mutatták, hogy a rossz levegő fokozza atüdőgyulladáskockázatát, egyben súlyosabbak a tünetek, ha valaki megbetegszik. Most a Harvard Egyetem orvosi karának tudósai több mint háromezer amerikai megye adatait elemezték ki. Eredményeikből kiderült, hogy a tüdőt károsító szállópor - pm2,5 - köbméterenkénti egyetlen mikrogrammnyi növekedése a halálozási arány 15 százalékos emelkedésével hozható kapcsolatba.

A légszennyezettség súlyosbíthatja a COVID-19 megbetegedést
A légszennyezettség súlyosbíthatja a COVID-19 megbetegedést

Francesca Dominici, a Harvard biostatisztikusa és kollégái a koronavírusos esetek és halálozások számának emelkedése miatt gyorsított ütemben végezték a kutatást, mert "erkölcsi kötelességüknek" érezték, hogy adataikkal segítsék a válság alatti döntéshozatalt. A munkát ezért kéziratban, a hivatalos megjelenés előtt hozták nyilvánosságra az adatokkal együtt - a tanulmány szakértői értékelése még folyik. Dominici tudomása szerint ez az első országos tanulmány, amely a COVID-19 miatti halálozások és az egyik legelterjedtebb légszennyező közötti összefüggést foglalta számokba.

A gyors információval Dominici csapata azt szeretné elérni, hogy az egészségügyi hatóságok jobban odafigyeljenek a legszennyezettebb levegőjű területek lakosságának egészségére. "Ezek azok a helyek, ahol nagyon komolyan kell venni a személyes távolságtartást. Lehetséges, hogy rosszabb kimenetelű lesz a COVID-19 azoknál, akik úgy fertőződnek meg, hogy már gyulladás van a tüdejükben, mivel hosszú ideje lélegzik be a szennyezett levegőt" - magyarázta a kutató.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő