Koronavírus: a legveszélyeztetettebb csoportok

A koronavirus.gov.hu-n kedd óta már a magyarországi áldozatok életkoráról és alapbetegségeiről is tájékozódhatunk. A kibővített adatszolgáltatás célja, hogy jobban bemutassa a betegség által okozott problémák valódi jellegét.

"Minden magyar embernek joga van tudni, hogy a koronavírus mely korosztályokat, célcsoportokat veszélyezteti leginkább, és milyen betegségek jelentenek különös veszélyt a vírus szempontjából" - emelte ki szerdai videóüzenetében Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár. A statisztikákból nyilvánvaló, hogy a 65 év felettiekre, valamint a krónikus betegségben szenvedőkre a legveszélyesebb az új típusú koronavírus.

koronavírus, koronavírus Magyarország, koronavírus veszélyeztetettek, koronavírus megelőzés
koronavírus, koronavírus Magyarország, koronavírus veszélyeztetettek, koronavírus megelőzés

Nekik kell a leginkább vigyázni

Különösen fontos a járványügyi ajánlások és szabályok betartása azoknak, akik nagyobb kockázatnak vannak kitéve koronavírus-fertőzés esetén. Ezért az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) azt kéri a krónikus betegséggel küzdőktől, hogy fokozottan vigyázzanak magukra. Bár az új típusú koronavírus az esetek 80 százalékában enyhe lefolyású betegséget okoz, a 65 év felettieken kívül a szív- és érrendszeri problémával, a rosszindulatú daganattal, a krónikus légúti megbetegedéssel, az anyagcsere-betegséggel - például diabétesszel, valamint a máj- és vesebetegséggel küzdők is a veszélyeztetettek közé tartoznak, életkortól függetlenül.

Koronavírus: 12 millió maszk érkezett Kínából - olvassa el a részleteket!

Ha a fenti rizikócsoportokban tartozók megfertőződnek a koronavírussal, akkor betegségük lefolyása jó eséllyel súlyossá válhat, ez pedig növeli annak kockázatát, hogy kórházi, vagy adott esetben akár intenzív terápiás kezelésre is szoruljanak. Nagyon fontos tehát, hogy az említett krónikus betegségben szenvedők lehetőség szerint ne menjenek közösségbe, vagy tartsanak legalább másfél méter távolságot a többi embertől. Emellett mossanak gyakran kezet, valamint tartsák be a kijárási korlátozás előírásait. Továbbá a velük egy háztartásban élők is kiemelten figyeljenek a higiénés ajánlások betartására, hogy megóvják krónikus beteg családtagjuk egészségét - hívta fel a figyelmet az Emmi.

Az egész országban jelen van

A koronavirus.gov.hu-n egyébként már a koronavírus megyei terjedését bemutató grafika is található. Ezen már most is egyértelműen látszik, hogy a vírus mindenhol jelen van Magyarországon.

A kijárási korlátozással kapcsolatos idősávokat és az egymás közötti távolságtartást is komolyan kell venni - olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció