Koronavírus: a lambda variáns ellenáll a vakcináknak

Laboratóriumi körülmények között a koronavírus lambda variánsa rezisztensnek mutatkozott a védőoltásokkal kialakuló immunvédelemmel szemben - közölték japán kutatók.

Az új koronavírus lambda variánsa, ami egyre több megbetegedést okoz Dél-Amerikában - és amelyet először Peruban azonosítottak - rendkívül fertőző és sokkal ellenállóbb a vakcinákkal szemben, mint a vírus eredeti, vuhani változata - számolt be róla japán kutatókat idézve a Reuters.

lambda variáns
Javában zajlik a versenyfutás: az új koronavírus egyelőre könnyen alkalmazkodik. Fotó: Getty Images

A kutatók már egy ideje valószínűsítették - sőt, preprint tanulmányban közölték is -, amit most laboratóriumi kísérletek is megerősítettek: hogy a lambda variáns tüskefehérjéjének három mutációja, az RSYLTPGD246-253N, a 260 L452Q és a F490S ellenállóvá teszi a vírust a vakcinák által kiváltott semlegesítő antitestek hatásával szemben. További rossz hír, hogy emellett ráadásul további két mutációnak - a T76I-nek és az L452Q-nak - köszönhetően a lambda variáns átviteli sebessége is fokozódik, vagyis rendkívül fertőző. Ahogy arról korábban írtunk, pontosan e két virológiai jellemzője miatt tudósok szerint ez lehet az eddigi legveszélyesebb koronavírus-variáns.

Hogy az egyes koronavírus elleni vakcinák hatékonysága százalékosan hogyan alakul a lambda variáns esetében, és a vírus terjedése mennyire gyorsul fel - vagyis pontosan mennyivel fertőzőképesebb a korábbi variánsoknál -, arról egyelőre nem közöltek adatokat.

Egy kutatásból kiderül, hogy az Egyesült Államokban a teljesen beoltottak közül egyre többen küzdenek áttöréses fertőzéssel, és ők ugyanúgy át tudják adni a koronavírust másoknak, mint az oltatlanok. Részletek!

Mit tudunk a lambda variánsról?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) június 14-én sorolta az érdeklődésre számot tartó változatok közé. Vagyis jelenleg nem tartozik az aggodalomra okot adó változatok közé, noha egyre több jel utal arra, hogy járványügyi szempontból világszerte komoly gondokat okozhat. A GISAID adatbázisa alapján múlt hétig 26 országban mutatták ki. Aggasztó, hogy az átoltottság szempontjából viszonylag jól álló Chilében - ahol a lakosság 60 százaléka van túl legalább az első részoltáson - a lambdának köszönhetően drasztikusan emelkedik a fertőzöttek száma.

Bár egyelőre nem teljesen világos, hogy ez a variáns veszélyesebb-e, mint az egész világon elterjedt, újabb járványhullámot generáló delta variáns, de a Reuters által idézett Kei Sato, a Tokiói Egyetem vezető kutatója úgy véli, hogy "a lambda potenciális veszélyt jelenthet az emberi társadalomra".

Mi jöhet még?

De nem csak a delta-, és a lambda variáns miatt aggódnak a kutatók, hanem a jövőben esetlegesen kialakuló, új mutációk miatt is. Brit kutatók arra hívták fel a figyelmet, hogy az Egyesült Királyságban a korlátozások július 19-ei feloldása miatt a vírust valószínűleg a jól haladó oltási kampánnyal sem sikerül visszaszorítani, az ugyanis alkalmazkodhat a vakcinákhoz és az eddigieknél veszélyesebb mutációkat eredményezhet.

Hasonló félelmek merültek fel az olimpiával kapcsolatban is: japán orvosok attól tartanak, hogy az ötkarikás játékokra érkező több tízezer sportolóval és kíséretükkel a különféle koronavírus-változatok is Tokióba "gyűlnek", és esetleg keverednek, új, "olimpiai" vírustörzset hozva létre. Hogy ez valóban bekövetkezik-e, arra hamarosan fény derülhet.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: