Komoly szigorítás a budapesti álltkertben

A Fővárosi Állat- és Növénykert vezetése úgy döntött, kitiltja a műanyag palackokat. Ez azt jelenti, hogy nem lehet többé műanyag palackos üdítőt kapni az állatkert területén.

Száműzték a PET-palackokat az állatkert büféiből

Bátor és példamutató lépésre szánta rá magát a budapesti állatkert vezetősége. Úgy döntöttek, nem engedélyezik a PET-palackos italok árusítását az állatkerti büfékben. A vízre szomjas látogató viszont bárhol megtöltheti a kulacsát csapvízzel - derül ki a Tudatos Vásárlók Egyesületének beszámolójából.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben tiltólistára kerültek a műanyag palackok, Fővárosi Állat- és Növénykert Hanga Zoltán PET-palack állatkert egyszer használatos műanyag termékek műanyag
A Fővárosi Állat- és Növénykertben tiltólistára kerültek a műanyag palackok

Mint írják, hiába keresnénk, egyetlen büfében sem fogunk találni PET-palackos üdítőt az állatkert területén. A vezetés ugyanis, felismerve az egyszer használatos palackok környezetterhelését, úgy döntött, száműzi azokat az állatkert területéről. A cél az értelmetlen hulladék csökkentése, ami nagyon fontos, hiszen egy nemzetközi felmérés szerint percenként 1 millió, másodpercenként 20 ezer műanyag palack kerül a kukába (vagy a kuka mellé) világszerte.

Tilos a PET-palackok árusítása

"A vendéglátóhelyekkel olyan szerződést kötöttünk, amelynek értelmében tilos egyszer használatos PET-palackokat árusítaniuk. Ennek a döntésnek egyértelműen az a célja, hogy csökkenjen a műanyag hulladék mennyisége" - mondta Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője. A büfékben kizárólag üveg és fém palackban árulhatnak üdítőket, az állatkertben pedig több helyen is találhatók olyan szelektív edények, ahová ezeket bedobhatják a látogatók.

Bár az elsődleges cél a hulladékcsökkentés, a szemléletváltás is fontos, ezért a témában készített információs anyagokkal is találkozhatunk az állatkert területén. Aki vízre szomjazik, bármelyik csapnál megtöltheti a kulacsát. Reméljük, minél többen csatlakoznak ehhez a kezdeményezéshez!

Katasztrófát okozhatnak a műanyag palackok Tavaly számoltunk be róla, hogy percenként egymillió műanyagpalackot vásárolnak az emberek világszerte. Akkor azt írtuk, az emberiség műanyagéhsége további 20 százalékkal fog növekedni 2021-ig, ami egyesek szerint a klímaváltozáshoz hasonló súlyosságú környezeti válsághelyzetet teremt. A témáról a linkre kattintva olvashat bővebben.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: