Komoly szigorítás a budapesti álltkertben

A Fővárosi Állat- és Növénykert vezetése úgy döntött, kitiltja a műanyag palackokat. Ez azt jelenti, hogy nem lehet többé műanyag palackos üdítőt kapni az állatkert területén.

Száműzték a PET-palackokat az állatkert büféiből

Bátor és példamutató lépésre szánta rá magát a budapesti állatkert vezetősége. Úgy döntöttek, nem engedélyezik a PET-palackos italok árusítását az állatkerti büfékben. A vízre szomjas látogató viszont bárhol megtöltheti a kulacsát csapvízzel - derül ki a Tudatos Vásárlók Egyesületének beszámolójából .

A Fővárosi Állat- és Növénykertben tiltólistára kerültek a műanyag palackok, Fővárosi Állat- és Növénykert Hanga Zoltán PET-palack állatkert egyszer használatos műanyag termékek műanyag
A Fővárosi Állat- és Növénykertben tiltólistára kerültek a műanyag palackok

Mint írják, hiába keresnénk, egyetlen büfében sem fogunk találni PET-palackos üdítőt az állatkert területén. A vezetés ugyanis, felismerve az egyszer használatos palackok környezetterhelését, úgy döntött, száműzi azokat az állatkert területéről. A cél az értelmetlen hulladék csökkentése, ami nagyon fontos, hiszen egy nemzetközi felmérés szerint percenként 1 millió, másodpercenként 20 ezer műanyag palack kerül a kukába (vagy a kuka mellé) világszerte.

Tilos a PET-palackok árusítása

"A vendéglátóhelyekkel olyan szerződést kötöttünk, amelynek értelmében tilos egyszer használatos PET-palackokat árusítaniuk. Ennek a döntésnek egyértelműen az a célja, hogy csökkenjen a műanyag hulladék mennyisége" - mondta Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője. A büfékben kizárólag üveg és fém palackban árulhatnak üdítőket, az állatkertben pedig több helyen is találhatók olyan szelektív edények, ahová ezeket bedobhatják a látogatók.

Bár az elsődleges cél a hulladékcsökkentés, a szemléletváltás is fontos, ezért a témában készített információs anyagokkal is találkozhatunk az állatkert területén. Aki vízre szomjazik, bármelyik csapnál megtöltheti a kulacsát. Reméljük, minél többen csatlakoznak ehhez a kezdeményezéshez!

Katasztrófát okozhatnak a műanyag palackok Tavaly számoltunk be róla, hogy percenként egymillió műanyagpalackot vásárolnak az emberek világszerte. Akkor azt írtuk, az emberiség műanyagéhsége további 20 százalékkal fog növekedni 2021-ig, ami egyesek szerint a klímaváltozáshoz hasonló súlyosságú környezeti válsághelyzetet teremt . A témáról a linkre kattintva olvashat bővebben.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +13 °C

Erősen gomolyfelhős időre számíthatunk több-kevesebb napsütéssel. Több helyen, nagyobb számban a délutáni, esti órákban várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. A légmozgás jórészt gyenge vagy mérsékelt lesz, szélerősödés csak zivatarok környezetében lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 26 fok között alakul. Késő estére 15 és 20 fok közötti értékeket mérhetünk. Ismét frontmentes idő várható, a meleg és fülledt idő azonban megterhelő lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra