Kivonnak egy gyógyszert, rákkeltő anyag miatt

Rákkeltő anyagot találtak néhány Magyarországon is forgalmazott gyomorsavcsökkentőben, így azokat kivonták a forgalomból.

Ranitidin hatóanyagot tartalmazó gyomorsavcsökkentőket hívott vissza az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), miután a rákkeltőnek tartott nitrózaminnal szennyeződhetett. A riasztás a svájci gyógyszerhatóságtól érkezett, amely észlelte, hogy az egyik indiai gyártónál készült hatóanyagban kimutatható a veszélyesnek ítélt vegyület - olvasható az intézet közleményében.

Még vizsgálják, hogy milyen mértékű a szennyeződés

Az Európai Gyógyszerügynökség jelenleg is vizsgálja a szennyeződés mértékét és esetleges kockázatát, valamint elővigyázatosságból azt javasolja, hogy vonják ki a forgalomból az indiai Saraca Laboratories Limited által gyártott ranitidin hatóanyagú gyógyszerek mindegyikét.

Kivontak a forgalomból néhány Magyarországon is forgalmazott savlekötőt. Fotó: iStock
Kivontak a forgalomból néhány Magyarországon is forgalmazott savlekötőt. Fotó: iStock

Az európai ügynökséggel összhangban az OGYÉI is kivonta a forgalomból az alábbi, vényköteles készítményeket:

 • RANITIC 150 mg filmtabletta;
 • RANITIC 300 mg filmtabletta;
 • RANITIDIN 1A Pharma 150 mg filmtabletta;
 • RANITIDIN 1A Pharma 300 mg filmtabletta.

További vizsgálatok folynak azzal kapcsolatban, hogy más hatóanyaggyártó által előállított ranitidin hatóanyag tisztaságát ellenőrizzék. Ezen gyógyszerek vizsgálatának végéig a betegek védelme érdekében az OGYÉI felfüggeszti az alábbi gyógyszerek magyarországi forgalmazását:

 • ZANTAC 150 mg filmtabletta;
 • ZANTAC 300 mg filmtabletta;
 • ZANTAC 25 mg/ml oldatos injekció;
 • ULCERAN 150 mg filmtabletta;
 • ULCERAN 300 mg filmtabletta;
 • UMAREN 150 mg filmtabletta;
 • UMAREN 300 mg filmtabletta;
 • RANITIDIN-TEVA 150 mg filmtabletta.

A ranitidint a gyomorsav túlzott termelődése esetén alkalmazzák, például a reflux, a nyombél- illetve gyomorfekély megelőzésére, illetve gyógyítására. Hogy a betegek kezelése zökkenőmentes maradjon, az OGYÉI felkérésére a Gasztroenterológiai Szakmai Kollégium ajánlást fogalmaz meg a betegek terápiájának módosítására, mely leírja, milyen hatóanyagokkal folytatható a betegek kezelése. Azt javasolják, hogy a betegek a kezelésükkel kapcsolatban felmerülő kérdéseikkel keressék fel kezelőorvosukat vagy gyógyszerészüket. További részleteket az OGYÉI honlapján olvashatnak!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: