Kiszámolható, hogy mikor fogunk meghalni?

Elérhető az interneten egy teszt, amelyet kutatók állítottak össze, és az a célja, hogy megmondja, mennyi a valószínűsége annak, hogy öt éven belül meghalunk.

Ha az ember eléri a 40 éves kort, még nem idős, de szembe kell azzal néznie, hogy nagy valószínűséggel kevesebb van már hátra az életéből, mint amennyit eddig élt.
Sokakat izgat az a kérdés, hogy pontosan mennyi ideje lehet még: 5 év, 10 vagy még 40? Bár a válaszra nem biztos, hogy mindenki fel van készülve, most lehetőség van megtudni, hogy egy internetes teszt alapján mennyire valószínű, hogy a következő 5 évben meghalunk. A The Telegraph 44 éves újságírója megcsinálta a tesztet; és bár szerencsésnek mondhatja magát, a teszt szerint csak 35 éves, a tapasztalatai vegyesek.

Az UbbLE (UK Longevity Explorer) összeállítói a Lancet tudományos lapban azt írták, hogy tesztjük máig a legpontosabb előrejelzője a várható életkornak. A kitöltéshez mindössze néhány kérdést - a férfiaknak 13-at, a nőknek 11-et - kell megválaszolni.

A válaszok alapján az algoritmus egy 500.000 fős mintát vizsgál meg; ebből számolja ki az öt éven belüli halálozás valószínűségét. A furcsa csak az, hogy a legtöbb szokásos életmódra (étkezés, ivás, sportolás mennyiségére) vonatkozó kérdés nem szerepel a tesztben. Ehelyett a nőknek arról kell vallaniuk, hogy hány gyerekük van, a férfiaknak pedig arról, hogy hány kocsijuk.

Az egyik legfontosabb jelzője annak, hogy ki hány évre számíthat, az, hogy ki mennyire érzi magát egészségesnek. "Saját magunkat mi ismerjük a legjobban" - magyarázza Erik Ingelsson, az Uppsala University szakértője, a kérdőív egyik összeállítója. Éppen ezért fontos helyen szerepel ez a kérdés a tesztben. Csakhogy a kérdések értelmezésében azért lehetnek egyéni eltérések, a válaszok megítélése szubjektív lehet.

Az élettartam elsősorban az egészségi állapottól függ

Az élettartam elsősorban az egészségi állapottól függ


Van például egy kérdés, amely az átlagos gyalogostempónkra vonatkozik? Nehéz eldönteni, mi számít "tempós"-nak és mi "átlagos"-nak, és egyáltalán: hol húzható meg a határ a kettő között.

A laikus számára tehát nem mindig látható, hogy milyen adatok alapján, és milyen módon számolja ki a teszt a várható élettartamunkat. Az egész kissé homályosnak és bizonytalannak tűnik. A sírhelyet minden esetre nem ennek a tesztnek a kitöltése alapján kell majd megrendelnünk... Ami végül is nem is olyan rossz hír.

A tesztben az alábbi kérdésekre kell válaszolni (angol nyelven):
1. Hány éves?
2. Neme?
3. Hány gyereke van?
4. Jelenleg dohányzik?
5. Korábban milyen gyakran dohányzott?
6. Általánosságban hogyan értékelné a saját egészségét?
7. Van valamilyen hosszan tartó betegsége vagy fogyatékossága?
8. Hogyan jellemezné az átlagos gyalogtempóját: tempós, átlagos vagy lassú?
9. Fölkereste valaha is az orvost idegesség, szorongás vagy depresszió miatt?
10. Állapítottak meg önnél már rákot?
11. Az elmúlt két évben tapasztalta a következők valamelyikét:
  • súlyos betegség
  • baleset
  • támadás
  • közeli hozzátartozó halála
  • házastárs vagy élettárs halála
  • válás
  • anyagi nehézségek?
Forrás: The TelegraphÉrtékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén gyengén fátyolfelhős lesz az ég, az északnyugati, nyugati tájakon tartóan megmaradhat a köd és az alacsonyszintű rétegfelhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag