Kígyómarás miatt ennyien halnak meg

A kígyómarás a világ legnagyobb rejtett egészségügyi válsága, amelynek következtében minden negyedik percben meghal egy ember, köztük rengeteg gyerek is - hívja fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A szervezet ezért új stratégiát dolgozott ki a probléma kezelésére.

A kígyómarás főleg a legszegényebb afrikai, ázsiai és latin-amerikai közösségeket érinti. A földművesek nap mint nap kockáztatják az életüket a földeken dolgozva, ahol a halálos mérgű kígyók meghúzódnak. Ezért nagy szükség van egy átfogó programra, amelynek során új kezeléseket fejlesztenek ki és megkönnyítik a hatékony ellenszerekhez való hozzáférést.

kígyó, mérges kígy, kígyómarás, amputáció, halál, veszélyben
A kígyómarásba sokan belehalnak, a túlélőknél pedig amputálni kell valamelyik végtagot. Fotó: 123rf

A legtöbb ember belehal a marásba

"Olyan érzés volt, mintha egy kalapáccsal ütötték volna meg a kezemet" - mesélte a kígyómarással kapcsolatos emlékeit David Williams, a WHO egyik szakértője. Williams és munkatársai világszerte gyűjtik a kígyómérgeket, hogy ellenszérumot lehessen kifejleszteni belőlük. A férfit már hatszor marta meg kígyó, elmondása szerint a legutóbbi esetben épp az mentette meg az életét, hogy volt vele ellenszérum, amit azonnal meg is kapott. A legtöbb áldozatnak azonban nincs ekkora szerencséje: négypercenként halnak meg kígyómarás miatt világszerte. A túlélők többsége pedig maradandó károsodást szenved - sok esetben amputálni kell a megmart végtagot.

Ellenszérumot mindenkinek!

A WHO adatai szerint a szükséges ellenszérumoknak jelenleg mindössze az egyharmadát állítják elő. A kezelést az is nehezíti, hogy sokféle mérgeskígyó van, és a marásukra nem minden ellenszérum hatásos. Afrikában a forgalomban lévő ellenszérumok 90 százaléka a szakértők szerint hatástalan. Az is probléma, hogy még nincs hivatalos nemzetközi lista, amely felsorolja az összes ellenszérumot, és hogy milyen kígyómarást lehet velük kezelni. A témáról itt olvashat bővebben!

"Mindig lesznek, akiket halálos mérgű kígyó mar meg, de ez nem ok arra, hogy meg is haljanak. A megfelelő ellenanyag birtokában nagyon jók a túlélési esélyek" - mondta Mike Turner professzor, a Wellcome Trust nevű jótékonysági szervezet tudományos igazgatója. A drága kezelést azonban nem mindenki engedheti meg magának, de sokan el sem jutnak a kórházig, ahol megmenthetnék az életüket. A legtöbb helyen nem megfelelő az orvosok felkészültsége, és nem állnak rendelkezésre a kezeléshez szükséges gyógyszerek, eszközök sem. A Wellcome Trust a válsághelyzet enyhítése érdekében 80 millió fontot - nagyjából 30 milliárd forintot - ajánlott fel az ellenszérumok kifejlesztésére és terjesztésére. A WHO pedig egy olyan akciótervet készít, amelynek célja, hogy 2030-ra felére szorítsák vissza a kígyómarás okozta halálozást és amputációkat.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)