Kiderült, mennyire biztonságos a Velencei-tóban fürdeni

Bár átmenetileg ismét kicsit visszahűlt az idő, hivatalosan már itt a nyár, a pünkösdi hétvégén pedig már kezdetét is vette a strandszezon. A természetes vizekkel kapcsolatban tehát ilyenkor különösen fontos információ, hogy a hatóságok fürdésre alkalmasnak találják-e a strandok vizét.

A Velencei-tó összes kijelölt strandján fürdésre alkalmas minőségű a víz – derült ki a friss vízminősítési eredményekből, amelyekről a feol.hu is beszámolt. Mint írták, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Közegészségügyi Laboratóriumi és Módszertani Főosztályának fürdővízminőségi térképén tizenhárom strandot jelölnek a Velencei-tónál. A strandokon május 22-én vettek a legutóbb mintát, amely alapján 4 helyszínt a „kiváló”, 7 strandolóhelyet a „jó”, a maradék 2 strand vízminőségét pedig a „tűrhető” kategóriában sorolták.

Velencei-tó vízminősége

Ezek a legjobb vízminőségű strandok

Ha a napokban csobbannál egyet a Velencei-tóban, és olyan helyre mennél, ahol a hatóságok értékelése szerint kiváló a vízminőség, az alábbi helyekre érdemes ellátogatnod:

 • az agárdi Park Strand Kemping,
 • a velencei Korzó és strand,
 • a velencei Tóbíró közi strand,
 • és a szintén velencei Északi strand.

Melyik strandok tartoznak a jó kategóriába?

A minősítés szerint jó vízminőségűek az alábbi strandok:

 • az agárdi Napsugár strand,
 • a gárdonyi Sirály strand,
 • a szintén Gárdonyban található Pisztráng utcai strand,
 • a velencefürdői Tó-Party Rendezvénystrand,
 • a szintén velencefürdői Keleti strand,
 • a Velence Resort & Spa strand,
 • illetve a velencei Drótszamár Park és Kemping strand.

Az agárdi Tópart utcai strandot és a gárdonyi Tini strandot pedig a tűrhető kategóriába sorolták a május végén vett vízminta alapján.

A szezon alatt havonta vizsgálják majd a vízminőséget

Az NNK tájékoztatása szerint az üzemeltetők által megbízott laboratóriumok a szezon ideje alatt havonta vesznek majd mintákat a fürdővizekből. A mintákban a szennyvízeredetű szennyezést jelző baktériumok – például az E. coli és az Enterococcus – számát vizsgálják. Ezen kórokozók mennyiségétől függ, hogy az adott fürdővizet a „megfelelő” vagy a „nem megfelelő” kategóriába sorolják-e.

Vízbefulladás: megdöbbentően csendes és gyors folyamat
A nyárról sokaknak a strandszezon és az önfeledtség jut eszébe, a fürdőzés potenciális veszélyeire azonban már kevesebbet gondolunk. Pedig nem árt felkészülni a nem kívánt eseményekre is, hogy tudjuk, mit kell tennünk, amikor baj van.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +20 °C
Minimum: +10 °C

Hidegfront szakadozott felhőzete vonul végig az országon, emellett több órára kisüt majd a nap, ugyanakkor a délnyugati, déli megyékben felhősebb idő várható és elsősorban ott helyenként eső, záporeső előfordulhat. Az északias szél nagy területen lesz erős, főleg a nap első felében a Dunántúl magasabban fekvő részein, a Kisalföldön viharos széllökések is lehetnek. Délutánra veszít erejéből a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 18 és 25 fok között alakul, de a tartósabban felhős részeken hűvösebb is lehet. Késő estére 7 és 14 fok közé hűl le a levegő. A légkörben tapasztalt melegedést melegfronti hatások kísérhetik, ami rossz hír a frontérzékenyek számára.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra