Kevesebb a stroke-os eset, és ez baj

A koronavírus-járvány kitörése óta az Egyesült Államok kórházaiban 40 százalékkal kevesebb embert látnak el a stroke tüneteivel. Ez sajnos nem azt jelenti, hogy kevesebb a beteg, sokkal inkább hogy nem mernek orvosi segítséget kérni.

Különös statisztikára hívták fel a figyelmet a Washington Egyetem munkatársai: kutatási eredményük szerint a járvány óta nagyjából 40 százalékkal csökkent a stroke tünetei miatt kórházba felvett betegek száma. Az elsőre kedvezőnek hangzó adat azonban arról árulkodik, hogy a betegek - valószínűleg a koronavírus miatti félelmükben - a sokszor életmentő orvosi beavatkozást sem igénylik. Sok esetben pedig a környezetében élők sem segíthetnek a lakásába visszavonult, idős embernek.

A stroke első jelei Sok egészségügyi probléma mellett a stroke kockázata is növekszik, ahogyan öregszünk. Ettől még nagyon fontos, hogy már fiatalabb korban is megtanuljuk felismerni a jeleit, hiszen a korai észlelés akár életmentő is lehet. Kattintson a részletekért!

Nem lett kevesebb a stroke-beteg

A kutatók Columbia megyében és 49 államban összesen 800 kórház adatait elemezték, hogy megtudják, az elmúlt hetekben milyen megbetegedésekkel keresték fel ezeket az intézményeket. Bár a kórházak továbbra is teljes kapacitással képesek fogadni a stroke-betegeket, azok rendszerint kevesebben kerülnek be és a betegségük is előrehaladottabb stádiumban volt. Ilyenkor pedig rendszerint a felépülésre is sokkal kisebb az esély.

Sokan az egyértelmű tünetek ellenére sem fordulnak orvoshoz. Fotó: Getty Images
Sokan az egyértelmű tünetek ellenére sem fordulnak orvoshoz. Fotó: Getty Images

Az Egyesült Államokban évente nagyjából 800 ezer ember szenved el stroke-ot, ez az ötödik leggyakoribb halálok, illetve a rokkantság és a maradandó fogyatékosság egyik fő kiváltója. A modern terápiáknak és rehabilitációs kezeléseknek köszönhetően ma már rengeteg ember megmenthető és meggyógyítható, ennek azonban az a feltétele, hogy a betegséget a lehető leggyorsabban ellássák. A vérrögellenes készítményeket általában az első tünetektől számított 4 és fél órában lehet használni, míg műtétre 24 órán belül van lehetőség.

Nincs okunk azt feltételezni, hogy a járvány miatt kialakult helyzet miatt számottevően csökkent volna a stroke előfordulása. A jelenséget azonban nemcsak a leginkább járvány sújtotta területeken tapasztalták, hanem ott is, ahol kevesebb volt a koronavírus-fertőzött, és a kórházak sem voltak túlterheltek. Az egyik ok az lehet, hogy a vírustól valófélelemmost általánosan benne van a lakosságban, ezért senki sem megy szívesen kórházba, nehogy ő is megfertőződjön. A másik ok a szociális izoláció: rengeteg idős ember hetekig vagy hónapokig elszakadt a családjától, akik így nem vehetik észre rajtuk a betegség jellegzetes tüneteit, és nem hívhatják a mentőket.

A stroke-on áteső ember általában zavart, nehezen tud beszélni, illetve legtöbbször féloldali zsibbadás, gyengeség is jelentkezik nála. A kutatók hangsúlyozták: a betegek ellátása a járvány ideje alatt is kulcsfontosságú. A kezeletlen stroke veszélye pedig még annál is nagyobb, mint amit egy koronavírus-fertőzés jelenthet.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció