Jönnek a betegséget terjesztő szúnyogok

"A klímaváltozás jelenti a legnagyobb és legátfogóbb fenyegetést a globális egészségbiztonságra" - figyelmeztet Colin J. Carlson, a washingtoni Georgetown Egyetem doktorandusza. A szakértők szerint az évszázad végéig világszerte egymilliárd ember válhat a betegségterjesztő szúnyogok új áldozatává a globális felmelegedés miatt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a bolygó leghalálosabb állatai közé sorolja a szúnyogokat, mivel az általuk hordozott betegségek évente emberek millióinak életét követelik.

A közelgő jövő veszélyei

Az egyiptomi csípőszúnyog és az ázsiai tigrisszúnyog is hordozója lehet a dengue-, a zika- és a chikungunyavírusnak, valamint még mininum 10-12 más betegségnek. Ez a tény pedig a kutatók szerint komoly fenyegetéssé válhat a következő ötven évben.

szúnyog, fertőzés, fertőző betegségek, vírus, globális felmelegedés
Egyes szúnyogok veszélyes vírusokat hordoznak. Fotó: 123rf

"A szúnyogok csupán a probléma egy részét képezik, ám a 2015-ben Brazíliában kirobbant zikajárvány után komolyan aggódunk, hogy mire számíthatunk a jövőben" - emelte ki Carlson. A szakember azt tanulmányozta munkatársával, Sadie J. Ryan-nel, hogy mi történne, ha a két leggyakoribb, betegségeket terjesztő szúnyog a globális átlaghőmérséklet változásaival összhangban mozogna évtizedeken keresztül.

Elterjedhet a dengue-láz

A szakemberek szerint az éghajlatváltozás által legsúlyosabban érintett térségekben - beleértve Nyugat-Afrikát és Délkelet-Ázsiát - az ázsiai tigrisszúnyogok populációjának komoly visszaesése várható. Viszont ha egy régió túlságosan felmelegszik ahhoz, hogy a dengue-láz terjedni tudjon, akkor ott más, de ugyanolyan súlyos fenyegetésekre is lehet számítani.

A globális felmelegedés a világ csaknem teljes népességére rászabadíthatja a veszélyes betegségeket terjesztő szúnyogokat. "Ezek a betegségek, amelyekre úgy gondolunk, mint szigorúan a trópusi területekre korlátozódó betegségekre, már most felütötték a fejüket az olyan számukra kedvező éghajlatú területeken, mint például Florida, mivel az emberek szerte a világba eljuttatják a különböző kórokozókat" - magyarázta Ryan.

Európa, Észak-Amerika és a trópusok magasan fekvő területei eddig túl hűvösek voltak a vírusoknak. Most azonban új betegségekkel, többek között a dengue-lázzal kell szembenézniük az ott lakóknak - fűzte hozzá Carlson.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: