Ismerjük meg a mérgező növényeket!

Menjünk minél többet ki a természetbe, de ne hagyjunk semmit ott, és ne hozzunk semmit el onnan!

Az első évszakunk a tavasz. Éled a természet. Bármerre nézünk, mindenfele kibújnak a virágok, és kipattannak a rügyek is. Megjelenik az első virág, mely mérgezési szempontból szóba jöhet, a nárcisz.

Nárcisz: Márciustól áprilisig virágzik. A növény leve bőrizgató hatású (kipirosodást, viszketést okozhat), de mérgezések többnyire abból adódnak, hogy hagymáját a vöröshagymával tévesztik össze.

Elfogyasztva hányás, hasmenés, verejtékezés, rosszullét, ájulás és bénulási tünetek jelentkezhetnek.

Pongyola pitypang: Közismert néven a gyermekláncfű. Márciustól júniusig virágzik. Mindenütt megtalálható. Nagy mennyiségben elfogyasztva káros.

Mérgezési tünetei: hányás, hasmenés, szívritmus-zavarok.

Aranyeső: Ne tévesszük össze a március végén április elején virító arany vesszővel. Az aranyeső májusban virágzik és az akáchoz hasonló fürtős virága van. A növény minden része mérgező!

A mérgezés tünetei: hányás, hasfájás, szívritmus zavarok, kábultság, mely akár eszméletlenséghez vezet.

Elsősegély: azonnal orvoshoz kell fordulni.


NÁRCISZ

ARANYESŐ

Így a tavasz kezdetekor a környezetünket is próbáljuk kicsit színesebbé vidámabbá tenni. Megjelennek a lakásokban az ezer színben pompázó cserepes növények, köztük az egyik legkedveltebb a primula.

Primula vagy más néven kankalin. Mirigyszőreinek a váladéka egy primin nevű, erekre ható mérget tartalmaz. Az erre érzékeny bőrön (a gyerekek bőre sokkal érzékenyebb, mint a felnőtteké) primula-dermatitist okozhat.

Tünetei: A bőr kivörösödik, erős viszketési inger, hólyagképződés.

Elsősegély: Az érintett bőrfelület meleg vízzel történő azonnali lemosása.

Ciklámen szintén kedvelt cserepes növény. Kisebb mennyiség elfogyasztását követően rosszullét, hányás, hasmenés gyomorfájás léphet fel. Nagyobb mennyiség esetén hányás, hasmenés mellé szédülés, fokozott izzadás, görcsök járulhatnak.


PRIMULA

CIKLÁMEN

Összességében tehát ezek a környezetünket szebbé tevő növények egy kis odafigyelést igényelnek, hogy káros hatásai gyermekeinket ne veszélyeztessék.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció