Ilyen gyorsan terjed most az influenza és a COVID

2023. december 11-e és 17-e között 40 200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű, 295 600-an pedig akut légúti fertőzés tünetei miatt kerestek fel szakembert az országban.

Az év 50. hetében összesen 327 betegtől érkezett légúti minta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. Az orvosok által beküldött 273 minta közül négy betegnél az influenza A(H1pdm09), tíz betegnél az influenza A(H3), egy betegnél az influenza B, egy betegnél a human metapneumovírus, három betegnél az RSV, 117 betegnél pedig a SARS-CoV-2 vírus jelenlétét igazolták – olvasható az NNGYK heti összefoglalójában. Az influenza pozitivitási aránya 5,5, a SARS-CoV-2 pozitivitási aránya pedig 42,9 százalék volt.

beteg férfi beszél az orvosával
Rengetegen mentek orvoshoz akut légúti fertőzés miatt. Fotó: Getty Images

Ennyien kerültek kórházba

A kórházak által beküldött 20 minta közül egy betegnél az influenza A(H1pdm09), kilenc betegnél pedig SARS-CoV-2 vírust azonosítottak. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 34 légúti minta közül négynél influenza A(H1pdm09), egynél influenza A(H3), és nyolcnál SARS-CoV-2 vírust mutattak ki.

A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján az 50. héten 339 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt. Közülük 46 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban.

Már elérhető az új oltóanyag a kórházi oltópontokon

Az NNGYK azt is közölte, hogy ettől a héttől kezdve már a dominánsan cirkuláló omikron vírusvariáns elleni Moderna (Spikevax XBB 1.5) vakcina is elérhető a kórházi oltópontokon. Időpontot az EESZT időpontfoglaló felületén lehet foglalni. A vakcina alapimmunizálásra és emlékeztető oltásként is alkalmazható.

Ezt mutatják a szennyvízadatok

Az elmúlt hetekben tapasztalt emelkedés után országos átlagban stagnálást mutat a SARS-CoV-2 örökítőanyagának szennyvízből kimutatható koncentrációja. Emelkedő tendenciát egyedül Zalaegerszegen mértek. Az örökítőanyag koncentrációja 10 vizsgálati helyszínen a magas, míg 12 helyen az emelkedett kategóriába esik.

A szennyvízminták vizsgálata alapján az is elmondható, hogy az Influenza A vírus örökítőanyagának koncentrációja hosszabb idősort tekintve emelkedést mutat.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +13 °C

Estig általában napos idő várható fátyol-, és gomolyfelhők kíséretében. A legtöbb felhő nyugaton, illetve északon, északkeleten várható, az említett tájakon estig még zápor, zivatar, néhol intenzívebb zivatar várható, majd este lecseng a legtöbb helyen a csapadéktevékenység. Viharos széllökés csak zivatar környezetében lehet. Késő estére 14 és 20 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra ezúttal nem kell számítanunk, ugyanakkor lesz olyan elem, ami ronthat az érzékenyebbek közérzetén.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra