Ijesztő, hányan halnak meg szelfizés miatt

Ötször annyi halálos áldozatot követel a szelfizés, mint a cápatámadás. Ráadásul egyre többen halnak meg, miközben okostelefonjukkal önmagukról készítenek fotókat - derül ki egy indiai kutatásból.

2011 októbere és 2017 novembere kötött 259 ember vesztette életét világszerte szelfizés miatt, míg cápatámadásban 50-en haltak meg ugyanebben az időszakban. Bár a nők jóval több szelfit készítenek, mégis a férfiakat éri több szerencsétlenség. Az áldozatok háromnegyede fiatal férfi volt, akik túlzott kockázatot vállalva haltak meg: vízbe fulladtak, közlekedési balesetet szenvedtek, leestek valahonnan, megégtek vagy fegyver oltotta ki életüket. A legtöbb (159) szelfizés miatt bekövetkezett haláleset Indiában történt, ahol 800 millió mobiltelefon van. Utána következik Oroszország, az Egyesült Államok és Pakisztán.

szefli, fénykép, fotó, veszély, életveszély
Volt, aki szefizés közben zuhant le vagy szenvedett közlekedési balesetet. Fotó: 123rf

Szelfimentes övezetek

Indiában szelfimentes övezeteket hoznak létre, Mumbaiban már 16 ilyen terület található. A dél-ázsiai országban tavaly egyetlen esetben 48 ember sérült meg egy égő pékség előtti szelfizés közben, hiába próbálták elterelni őket a tűzoltók. Oroszországban 16 halálos áldozatot regisztráltak ugyanebben az időszakban, többségük ultramodern építményekről zuhant le, de volt, aki pisztoly kioldása vagy egy akna megtapogatása közben vesztette életét.

A tavalyi évben féltucatnyi olyan eset is történt, amikor fiatalok azért égtek meg súlyosan, mert felmásztak egy vonat tetejére, hogy ott készítsenek magukról szelfit. A részletekért kattintson ide!

2015-ben az orosz rendőrség már kiadott egy útmutatót a szelfizés veszélytelen módjairól, "Egy tökös szelfi az életedbe kerülhet" mottóval. A horvát hegyi mentők pedig a Twitteren kérték a turistákat, hogy ne készítsenek veszélyes helyeken szelfiket, miután a Plitvicei-tavaknál egy kanadai férfi 75 métert zuhant egy szikláról.

Az Egyesült Államokban a 14 haláleset többségét fegyverhasználat okozta. A Grand Canyon Nemzeti Park pedig egy igen veszélyes helynek számít, ugyanis már több turista is lezuhant a szikláról szelfizés közben.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)