Így élhetnénk túl a klímaváltozást

A következő tíz évben 1800 milliárd dollárt - nagyságrendileg 541 ezer milliárd forintot - kellene fordítani világszerte azokra a stratégiákra, amelyek lehetővé tennék, hogy a bolygó alkalmazkodjon a klímaváltozáshoz - mutatott rá jelentésében egy globális bizottság.

A kutatókat, közgazdászokat, városlakókat, gazdákat, polgármestereket és vállalatvezetőket tömörítő Globális Alkalmazkodási Bizottság (Global Commission on Adaptation) öt gyakorlati megoldást fogalmazott meg globális költség-haszon elemzésében. A Ban Ki Mun korábbi ENSZ-főtitkár, Bill Gates, a Microsoft társalapítója és Krisztalina Georgieva, a Világbank igazgatója által vezetett globális bizottság szerint a gazdagabb országoknak erkölcsi kötelességük befektetni olyan intézkedésekbe, amelyek az egész világ javát szolgálják. Ugyanis az éghajlatváltozás hatásaival leginkább küzdő országok felelősek a legkevésbé a problémákért - mutatott rá a jelentés.

globális felmelegedés, klímaváltozás, hőhullámok, szárazság, emberiség, túlélés, stratégia
Át kell térnünk a szárazságnak jobban ellenálló haszonnövényekre. Fotó: iStock

Túlélési stratégiák

A testület szerint a következő tíz évben olyan előrejelző rendszereket kellene kiépíteni - elsősorban a szigetek lakói és a part menti közösségek számára -, amelyek jó előre figyelmeztetnek a viharokra, az erős tengerjárásra és az egyéb szélsőséges időjárási viszonyokra. Egy egyszerű mobiltelefon-alkalmazás például segíthetné a csendes-óceáni Cook-szigetek halászait abban, hogy a tenger változásaihoz igazítva alakítsák terveiket. Az infrastruktúra tekintetében pedig az éghajlat változásaihoz igazított utak, épületek és hidak építésére lenne szükség. Egy New York-i projektben például fehérre festik a háztetőket, ami hatékony hővisszaverő stratégia az épületek, vagy akár egész városnegyedek lehűtésére.

Afrika térsége a szárazság és a földhasználat megváltozása miatt annyi szén-dioxidot bocsát ki évente, mint kétszázezer autó. A részleteket itt találja!

A javasolt stratégiák között szerepel a száraz talaj mezőgazdasági termelésének fejlesztése, valamint a szárazságnak jobban ellenálló haszonnövényekre való áttérés elősegítése is. A mangroveerdők nagyjából 18 millió ember számára jelentenek védelmet a part menti áradásokkal szemben, ám a beruházások miatt kivágják a fákat. Ezeknek az erdőterületeknek a helyreállítása azonban segíthetne megóvni a sebezhető közösségeket a viharoktól és javíthatná a helyi halgazdálkodást. A jelentés szerint a vízkészletek védelme ugyancsak kulcsfontosságú feladat a felmelegedéssel kapcsolatban.


A felsorolt stratégiák nem csupán megakadályoznák a jövőbeli veszteségeket, hanem olyan gazdasági, társadalmi és környezeti haszonnal is járnának, amelyek együttes értéke több mint 7 ezer milliárd dollár lenne.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+19, +26 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban kedden délelőtt az ország nagy részén borult vagy erősen felhős lesz az ég, a déli határ mentén lehet szakadozottabb a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag