Így mentette meg édesanyját az 5 éves Zalán

Mikuláscsomaggal kedveskedett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság annak az ötéves fiúnak, aki októberben mentőt hívott eszméletlen édesanyjához.

Október 10-én délben tárcsázta Zalán a 112-es segélyhívót. „Bemutatkozását követően higgadtan és érthetően mondta el, hogy az imént az édesanyja összeesett a családi házuk konyhájában, és nem reagál semmire. A lakcímüket is hibátlanul elmondta, és a diszpécserünk közben bekapcsolta a mentőszolgálatot a beszélgetésbe” – idézi a Zsaru Magazin cikke Kopcsóné Závorszki Mónikát, a Szombathelyi Hívásfogadó Központ (HIK) osztályvezető-helyettesét. A mentőszolgálat operátora azonnal esetkocsit indított a szabolcsi faluba, majd megkérdezte a kisfiútól, hogy milyen testhelyzetben van az édesanyja. Miután kiderült, hogy a hasán fekszik, arra kérte az ötéves bejelentőt, hogy próbálja megfordítani a nőt. A gyerek megtette, anyja pedig nem sokkal később magához tért. Fájdalmai voltak, így végül a kiérkező mentők kórházba szállították, ahol megfelelő ellátásban részesült.

az ötéves Zalánnak a megyei rendőrfőkapitány is gratulált az életmentéshez
Az ötéves Zalánnak a megyei rendőrfőkapitány is gratulált az életmentéshez. Fotó: Rendőrség

A gyermek édesapja rendőrként szolgál. „Nem csak az én érdemem, hogy Zalán fejből tudja a pontos címünket és a segélyhívó telefonszámát, mert a feleségemnek is fontos volt, hogy ha úgy adódna, lehessen rá számítani. Az viszont valóban figyelemre méltó, hogy vészhelyzetben végig nyugodt és higgadt maradt” – fogalmazott Dojcsák Bence őrmester, a Beregsurányi Határrendészeti Kirendeltség határrendésze, Zalán apja. Hozzátette, nagyon büszkék a fiukra.

Zalánt és családját a napokban Farkas József dandártábornok, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője fogadta hivatalában. A HIK képviseletében Bóna Gyula alezredes gratulált a kis életmentőnek, akinek Matyi István alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság tevékenységirányítási központjának vezetője mutatta meg az ottani tevékenységirányítók birodalmát. Farkas József pedig mikuláscsomaggal kedveskedett neki. „Ez az eset jól példázza, mennyire hasznos, ha a szülők már óvodáskorban betanítják a gyerekükkel a lakcímüket, és persze azt is, hogy vészhelyzetben mi a teendő. Magam is meghallgattam Zalán segélyhívását, illetve annak felvételét, és azt kell mondanom, mindent jól csinált” –emelte ki Bóna Gyula.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +17 °C
Minimum: +5 °C

A látási viszonyok mindenhol javulnak, és jobbára közepesen vagy gyengén felhős idő várható sok napsütéssel. Legtovább az Északi-középhegységben lehetnek borult, párás tájak, ahol szitálás, esetleg kisebb eső előfordulhat. Másutt is legfeljebb csak gyenge zápor alakulhat ki. A Dunántúlon nagy területen kísérhetik élénk, néhol erős lökések a déli, délkeleti szelet. A hőmérséklet délután jobbára 13 és 20 fok között várható, de a tartósan borult, ködös vidékeken ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő este 6, 12 fok valószínű. Ma egy hidegfront okozhat tüneteket az arra érzékenyeknél. Elsősorban fokozott görcshajlam, fejfájás, magas vérnyomás, szédülés jelentkezhet. A légnyomás nem változik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra