Hőségben a vizet is érdemes lehet megsózni

Kánikulában a folyadékpótlásnál a sóbevitelre is fontos figyelni. Érdemes olyan vizet fogyasztani, amelynek nátriumtartalma legalább 50 milligramm literenként – hívta fel a figyelmet Páldy Anna, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szaktanácsadója.

Ha kevés a vízben a nátrium, egy késhegynyi sóval is pótolható. Emellett a kánikulában a zöldségek fogyasztása is ajánlott, amelyeket szinten meg lehet sózni – tette hozzá a szakember az M1 csatornának nyilatkozva. Kifejttette, a tartós hőség különösen megterhelő lehet a keringési és az anyagcsere-betegségekkel élők, a mozgásszervi és a mentális betegek, valamint a vese- és májproblémákkal küzdők számára.

nyár, tópart, folyadékbevitel, vízfogyasztás, hidratálás
A nyári hőségben nemcsak a folyadék-, hanem a sóbevitelre is figyelmet kell fordítani.

A légkondicionálásról szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy az eszközök túlzott használata hurutokat, ízületi panaszokat és fejfájást okozhat. Fontos, hogy a külső levegő hőmérséklete legfeljebb 10 fokkal legyen magasabb a bentinél.

Kitért arra is, hogy közeledik a parlagfűszezon, és a jogszabály szerint már csak két nap van arra, hogy a kertekben lenyírjuk a parlagfüvet. A parlagfűszezon augusztus elején kezdődik, de az allergiásoknak már a szezon kezdete előtt két héttel ajánlott, hogy elkezdjék szedni gyógyszereiket, mivel tüneteik így sokkal enyhébbek lehetnek.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: