Halált és vakságot okoz az alkohol

Lopás, szeszhamisítás és mérgezés miatt kerül be a hírekbe a metil-alkohol neve. A toxikológián inkább azokat ismerik, akik a segítségével akartak véget vetni életüknek.

Szeptemberben metil-alkohol-mérgezési botrány tört ki Csehországban. Csaknem negyven halálos áldozata volt, érintettjei közül többen megvakultak. E történet után hazánkban december elején pattant ki a hír, amely szerint a Mol Bács-Kiskun megyei telephelyeiről eltulajdonítottak mintegy 20 ezer liternyi metil-alkoholt. És bár a hivatalos közlemények hangsúlyozták ugyan, hogy az ellopott szeszt a tolvajok "jobb esetben" üzemanyagként (a metanolt gyakran használják belső égésű motorok üzemanyagaként, többnyire benzinnel 20–40 százalékos arányban keverve), nem pedig pancsolt italként próbálják majd fölhasználni, a cseh eset után ez aligha jelenthet teljes biztonságot. Jól mutatja ezt az is, hogy közleményében a Vidékfejlesztési Minisztérium is külön felhívta a figyelmet, hogy polgáraink csak megbízható helyről származó, zárjeggyel ellátott szeszes italt vásároljanak.

Hazánkban az utóbbi tíz évben nem történt tömeges metil-alkohol-mérgezés. Azt viszont senki sem feszegeti, hogy egyes borok alapból sok metil-alkoholt tartalmazhatnak, tartós, több éven keresztül történő mértéktelen fogyasztásuk pedig súlyos egészségkárosodást okozhat - áll Szabó Emese a Magyar Nemzet Hétvégi Magazinban megjelent cikkében.

A metil-alkoholról számokban

Minden borban van metil-alkohol, csak éppen a mennyisége különbözik attól függően, hogy milyen a szőlő pektintartalma. Ugyanis ez az anyag, amely rugalmassá teszi a szemeket, enzimatikusan bomlik, méghozzá részben metanolra is. Ebből pedig az is következik, hogy a magasabb pektintartalmú bogyókból nagyobb mennyiségben képződik metanol - mondja Pásti György, a Budapesti Corvinus Egyetem borászati tanszékének docense. Hozzáfűzi, hogy az átlagos európai szőlőfajták nedűiben literenként jellemzően 30–50 milligrammnyi metil-alkohol van, amivel semmi gond nincs. Ez a mennyiség ugyanis meg sem kottyan az egészséges felnőtt embernek, persze mértékletes fogyasztást feltételezve.

Ha viszont a bor magas pektintartalmú, amerikai eredetű, direkt termő szőlőfajtából készül, akkor erjedéskor több metil-alkohol kerül a borba. Emiatt e fajták - például az otelló, az izabella, a delavári és a százszoros - borainak metanoltartalma elérheti literenként a 100–150 milligrammot. Vannak azonban olyan direkt termő fajták is, amelyeknek a metil-alkohol-tartalmuk a literenkénti 200–300 milligrammot is elérheti.

Ezért árt a metil-alkohol

A tömény metil-alkohollal amellett, hogy mérgező, az a legnagyobb baj, hogy nagyon hasonlít az etil-alkoholhoz. Érdemben ugyanis sem ízében, sem pedig szagában nem különbözik tőle. Ráadásul az iparban, főleg a gyógyszeriparban nagy mennyiségben használják, például szerves oldószerként - mondja Kosáry Judit, a kémiai tudományok doktora. Előfordul ez az anyag a legkülönbözőbb ipari folyamatokban, festékek, lakkok oldásakor is, de a kromofágnak és a fagyálló folyadékoknak is komponense lehet. És mivel nem lehet megkülönböztetni a mindenki által ismert alkoholtól, fogyasztása időről időre balesetekhez vezet.

"Hozzánk évente négy-öt, maximum tíz metil-alkohol-mérgezett kerül be, többségük viszont nem alkoholként, hanem öngyilkossági szándékkal fogyasztotta el a szert" - mondja Zacher Gábor, a Péterfy Sándor Utcai Kórház toxikológiai osztályának főorvosa. "Ezeket a mérgezéseket alapvetően lehet kezelni. Persze az elmúlt időszakban volt olyan betegünk, aki belehalt ebbe a történetbe, és olyan is, aki maradandó látáskárosodást szenvedett miatta. De mellettük volt olyan páciensünk, aki - magunk sem tudjuk, hogyan - látáskárosodást sem szenvedett. Esetében ugyanis még ezt is vissza tudtuk fordítani, állapota pedig szépen javult."

A toxikológus hozzátette: a csehországihoz hasonló eset ma már ritkaságszámba megy a régióban, ilyen hatalmas endémia rég nem volt a környező országokban.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -10, -3 °C

Gyengén, a Dunántúlon közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem alakul ki. Megélénkül a keletire forduló szél, 1, 5 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Szerdán frontmentes marad az idő. A nagyon hideg, erősen fagyos reggelen intenzív kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, emellett napközben is keringési és vérnyomáspanaszok léphetnek fel. A hideg a bőrt is száríthatja. Alacsony a hőérzet, de a napsütés némileg javít a komfortérzeten. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: