Gyakoribbak lettek a természeti katasztrófák

Az elmúlt ötven évben ötszörösére nőtt a természeti katasztrófák száma világszerte. Árvíz és aszály egyszerre sújtja a világ bizonyos részeit.

Ötszörösére nőtt az elmúlt 50 évben a klímaváltozás okozta természeti katasztrófák - viharok, árvizek, hőhullámok - száma. Ezek hétszer több kárt okoztak, mint az 1970-es években, viszont kevesebb emberéletet követeltek - jelentette be a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

Egyre több a trópusi vihar világszerte Az átlagosnál jóval több, 102 trópusi vihar volt tavaly világszerte - állítja egy friss kutatás.

Több a katasztrófa, de kevesebb életet követel

Az 1970-80-as években átlagosan 170 ember halt meg naponta természeti katasztrófákban. Ez 2010-re napi negyvenre csökkent a WMO Atlas jelentése szerint, amely az elmúlt 50 év több mint 11 ezer természeti katasztrófáját vizsgálta. "Az Atlas a szélsőséges jelenségek okozta természeti csapások legátfogóbb vizsgálata a halálos áldozatokról és a gazdasági veszteségekről 1979-2019 között" - közölte a szervezet. A földrengések és a vulkánkitörések áldozatait, anyagi kárait nem vették figyelembe a jelentésben.

A 11 ezer természeti katasztrófa több mint kétmillió ember halálát okozta. Miközben az 1970-es években több mint 55 ezren haltak meg természeti katasztrófákban, az utóbbi évtizedben a halálos áldozatok száma 18 500 volt. "A jó hír az, hogy csökkenteni tudtuk az áldozatok számát, miközben egyre több természeti katasztrófa - hőhullámok, áradások, szárazság és különösen intenzív trópusi viharok, mint az Ida hurrikán - sújtott világszerte" - ismertette Petteri Taalas, a világszervezet főtitkára.

A klímaváltozás miatt világszerte egyre szélsőségesebb az időjárás. Fotó: Getty Images
A klímaváltozás miatt világszerte egyre szélsőségesebb az időjárás. Fotó: Getty Images

"A rossz hír, hogy a gazdasági károk gyorsan növekednek és ez a növekedés valószínűleg folytatódni fog. Egyre több időjárási szélsőséget fogunk látni a klímaváltozás miatt és az időjárás ezen negatív folyamatai a következő évtizedekben folytatódni fognak" - tette hozzá.

Az 1970-es években évente átlagosan 711 természeti katasztrófát jegyeztek fel, 2000 és 2009 között évi 3536-ot, 2010 és 2019 között pedig 3165-öt - derült ki a jelentésből, amely a Belgiumban lévő természeti katasztrófa kutatóközpont adatait használta. Az elmúlt 50 évben a legtöbb halálos áldozatot a fejlődő országokban követelték a természeti csapások, a feljegyezett kétmillió áldozat mintegy 90 százalékát. A gazdasági károk mintegy 60 százaléka azonban a fejlett országokban jelentkezett. Az 1970-es években a természeti csapások évente mintegy 175 millió dollár kárt okoztak világszerte, ez a 2010-es évekre évi 1,38 milliárd dollárra nőtt.

Az öt legnagyobb kárt okozó természeti csapás között van a Katrina hurrikán 2005-ös pusztítása az Egyesült Államokban, az 1980-as évekbeli etióp szárazság és éhínség és a Bhola ciklon 1970-es években tapasztalt bangladesi pusztítása is.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: