Fulladás víz nélkül? Lehetséges!

A fulladás egy különleges és igen ritka típusa az, melynél a tüdőbe víz kerül és a fulladásos tünetek jóval azután következnek, hogy az érintett elkerült a víz közeléből.

Különösen a gyerekek lehetnek érintettek az ilyen ritka típusnál. Honnan vehetjük észre, hogy baj van, és mit tehetünk ellene?

Fulladást a torok hátsó részébe került idegen test okozhat. Az vagy elzárja a gégét, vagy az izom görcsös összehúzódása vezet fulladáshoz. A rosszul megrágott, sietve lenyelt falatok is okozhatnak fulladást. Ilyenkor azonnal be kell avatkozni. Kattintson! A szülők legtöbbször úgy gondolják, hogy ha a gyermekük kikerült a medencéből és elindult haza a strandról, a fulladásveszélynek is vége. Azonban egy meglehetősen ritka jelenség jóval azután is okozhat problémát, hogy a gyerek már rég nincs a víz közelében. Ezt másodlagos fulladásnak is nevezik. A másodlagos fulladás megértéséhez fontos tudni, hogy megkülönböztethető úgynevezett száraz és nedves fulladás .

A száraz fulladás esetében a gége folyamatosan görcsös állapotban marad, nem lazul el, így a tüdőbe nem kerül folyadék. A fulladások nagyjából 10-20 százaléka tartozik ebbe a csoportba. A nedves fulladásnál víz kerül a tüdőbe, de elsősorban nem ez okozza az áldozat halálát, hanem az idő, illetve az, hogy a szervezet nem jut elegendő oxigénhez.

Előfordulhat, hogy a víz úgy kerül be a tüdőbe, hogy nem okoz azonnal problémát. Ez megtörténhet például úszástanulás során (amikor a gyerek még nem sajátította el a megfelelő légzéstechnikát) vagy játék közben. A folyadék pedig összegyűlik a tüdőben, tüdőödémát és légzési nehézségeket okozva. Ez a másodlagos fulladás jelensége, mely főleg a gyermekeket érintheti, de szerencsére igen ritka.

Ez a ritka betegség főként a gyerekeket érinti

A tüdőben lévő folyadék tünetei közé tartozik a köhögés, a mellkasi fájdalom, a nehezített vagy fájdalmas légzés, az extrém fáradtság, kimerültség, a viselkedés megváltozása. Ezek a tünetek az esemény után 1-24 óra után kezdődnek.

Bár a legtöbb esetben ezek a tünetek rövid időn belül maguktól is elmúlnak, érdemes mindenképpen orvoshoz vinni a gyereket. A szükséges vizsgálatok elvégzése után a gyermek megfigyelésre a kórházban maradhat, de gyógyszeres kezelésre a legtöbb esetben nincs szükség. A megfigyelés során ellenőrzik a légutak tisztaságát , a vér oxigénszintjét, illetve azt, hogy vannak-e légzési nehézségei.

A másodlagos fulladás a biztonsági szabályok betartásával megelőzhető, elkerülhető. A kisgyermekeket soha ne hagyjuk felügyelet nélkül , még nagyon sekély vízben sem, lehetőleg minél korábban tanítsuk meg őket úszni, és csak biztonságos helyen engedjük őket fürdeni, játszani.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +19, +25 °C
Minimum: +4, +11 °C

A reggeli ködfoltok feloszlása után változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad szél, 19, 25 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább tart a frontmentes idő. A nagy napi hőingás vérnyomás-ingadozást válthat ki, emellett a migrénhajlam fokozódására is készülni kell. A kopásos ízületi bántalmak a hajnali órákban lehetnek a legintenzívebbek. A fokozottan érzékenyek tartós tünetekre számítsanak. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: