Ezeket nem tisztítják megfelelően a boltokban

Meglepő dolgok, amelyek fertőtlenítésére a legtöbb boltban nem szentelnek kellő figyelmet.

Legyen szó akár egy sarki közértről, akár egy nagy bevásárlóközpontról, a boltokban egy dolog közös: rengeteg ember fordul meg ott, akik vírusokat, baktériumokat vihetnek be. Bár a legtöbb helyen rendszeresen takarítanak, vannak dolgok, amelyek lemosására, áttörlésére vagy fertőtlenítésére nem szentelnek kellő figyelmet az áruházakban. Természetesen, mint mindenben, ebben is vannak kivételek, de a boltok többségénél nehezen tudják megoldani a következő dolgok megfelelő tisztítását.

bevásárlás, bevásárlókocsi, hűtőajtó, fogantyúk, kórokozók, boltok, áruházak, takarítás, tisztaság
A bevásárlókocsin és a hűtők fogantyúin is hemzseghetnek a kórokozók. Fotó: iStock

Kocsi, szalag és társaik

Mi az első, amit megfogunk, amikor bemegyünk a boltba? Egy kosár vagy egy bevásárlókocsi. Ezekből általában kiveszik az ottfelejtett tárgyakat és a szemetet, a szupermarketek többségében azonban a lemosás és áttörlés elmarad - márpedig ezeket rajtunk kívül még több ezren megfogják.

Pénz után ezért mossunk kezet - kattintson!

A kasszaszalag, illetve a pénztár környéke a másik dolog, amit sok helyen nem törölnek át elégszer. Ezek a helyek egy felületes pillantás után tisztának tűnnek, de gondoljunk csak bele, hányféle étellel és hány ember érintésével találkoznak egy-egy nap során. Az önkiszolgáló pénztárak esetében sem jobb a helyzet, mivel azokat is rengetegen használják.

Számos boltban a tejpultot, a hűtőajtókat, a fogantyúkat, a polcokat, a raktárakat és a hússzeletelő gépet sem takarítják annyiszor, mint kellene - ez utóbbit egy 2016-os tanulmány szerint az élelmiszerboltok több mint felében ritkábban tisztították a szabályzatban előírtnál.

Akár kisboltba, akár nagyobb bevásárlóközpontba járunk, azt szinte mindannyian láttuk már, hogy a padlót rendszeresen felmossák - ez viszont ritkán elég ahhoz, hogy tényleg tiszta legyen. Részben azért, mert folyamatosan jönnek-mennek a vevők, másrészt pedig azért, mert gyakran maguk a takarítóeszközök is tele vannak kórokozókkal.

Mit tehetünk?

Szakértők azt javasolják, hogy inkább ne olyan termékeket vásároljunk, amelyeket a földön halomba rakva tároltak az üzletben, és lehetőleg ne is a legalsó, a földdel majdnem érintkező polcokról válasszunk. Bevásárlás előtt és után érdemes áttörölni a kezünket tisztítókendővel, vagy kézfertőtlenítőt használni. Ezek nem csodaszerek, viszont segíthetnek elpusztítani bizonyos kórokozókat, így megvédhetnek minket néhány igen kellemetlen betegségtől.

Forrás: rd.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: