Ez az élőlény lesz az utolsó a Földön

Nukleáris háború, aszteroida-becsapódás, napkitörés? A medveállatkának tulajdonképpen minden mindegy.

Lehetséges, hogy egy nap a Föld sokszínűsége mindössze egyetlen fajra redukálódik, ez pedig biztosan nem az ember lesz. A legvalószínűbb, hogy legtovább a medveállatka marad majd életbenírja az IFL Science.

medveállatka
A medveállatkák parányi lények: a legtöbb egyed fél milliméternél rövidebb. Világszerte előfordulnak, a Himalája 6000 méter feletti csúcsain, a tengerek 4000 m-nél is mélyebb területein is megtalálhatók, Magyarországon nagyjából száz fajuk él. Fotó: Getty Images

Az élet valahogy mindig<span>&nbsp;</span>utat tör

A Föld történetében öt olyan nagy tömeges kihalási eseményről tudunk, amelyek a fajok legalább 75 százalékát elpusztították. A legsúlyosabb epizód körülbelül 250 millió évvel ezelőtt történt és a becslések szerint a fajok 90 százalékát kiirtotta egy sor vulkánkitörést követően. 

Egyesek szerint jelenleg egy hatodik tömeges kihalás kellős közepén vagyunk, ami elsősorban az emberi beavatkozásnak, például az élőhelyek pusztításának, a környezetszennyezésnek és az éghajlatváltozásnak tudható be. Bár ez kétségtelenül sürgető probléma, eléggé valószínűtlen, hogy a teljes földi élet halálát jelentené.

A medveállatka jelenthet megoldást az öregedésre. 

Nukleáris veszély

Ennél sokkal komolyabb fenyegetést jelentenek a nukleáris fegyverek. Egy atomháborút követően a radioaktív sugárzás ugyanis a Föld nagy részén elterjedne. Ezzel egyidejűleg a bombákból származó korom a Föld légkörébe kerülne, és úgynevezett nukleáris telet idézne elő, ami hosszan tartó sötétséget és fagyos hőmérsékletet hozna. Ez a fotoszintézis ellehetetlenítésével az ökoszisztémák alapjainak összeomlását okozná, ami sok élőlény éhenhalásához vezetne. 

A kutatások azonban azt sugallják, hogy vannak élőlények, amelyek legalább egy ideig túlélhetnének egy atomháborút, még ha az emberek talán nem is. Ide tartozhatnak az olyan szívós gerinctelenek, mint például a csótányok és skorpiók, de a mikroszkopikus élet számos formájának is volna esélye.

Aszteriodabecsapódás

A nukleáris támadások mellett különféle asztrofizikai események, például a gammakitörések, a nagy aszteroidák becsapódása és a szupernóva-robbanás veszélye is fenyeget. Az ilyen szélsőséges asztrofizikai események képesek arra, hogy a Földet gyakorlatilag sterilizálják az élet minden formájától. Egy szupernóva, egy elöregedett csillag robbanásszerű haláltusája intenzív kozmikus sugárzással árasztaná el a Földet, károsítva az ózonréteget, amely megvéd minket a Nap sugaraiban lévő káros ultraibolya sugárzástól. Szerencsére kicsi az esélye annak, hogy ezek a Naprendszerünk élettartama alatt játszódjanak le. 

A medveállatkának minden mindegy

Az Oxfordi és a Harvard Egyetem tudósai arra a következtetésre jutottak, hogy az egyetlen állatfaj, amely valószínűleg túlélné az összes asztrofizikai katasztrófából eredő veszélyt, az a medveállatka.

A medveállatkák képesek mély hibernációba esni, ilyenkor a víz több mint 95 százalékát kiűzik a testükből és dehidratált röggé gömbölyödnek össze. 

Az alacsony, mínusz 273 Celsius-fokos és a magas, 150 fokos hőmérsékletet, valamint a rendkívüli nyomást és az erős sugárzást is képesek túlélni, sőt még az űr vákuumában is gond nélkül léteznek.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +14 °C

A csapadékgócok környezetében gomoly- és fátyolfelhős, másutt gyengén felhős idő valószínű. Zápor, zivatar egyre kevesebb helyen - nagyobb számban az északkeleti-keleti harmadban, illetve a Nyugat-Dunántúlon - várható. A nyugatias szél helyenként megélénkül, zivatarok mentén meg is erősödhet. Késő estére 14 és 19 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra szerdán nem figyelmeztetnek a meteorológusok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra