Egy magyar régió vezet az európai öngyilkossági statisztikákban

A halálesetek közel egy százaléka öngyilkosság következtében történik az Európai Unióban (EU). Magyarország különösen rossz helyzetben van a tagországok között e téren.

Összesen több mint 47 ezer befejezett öngyilkosságot jegyeztek fel 2020-ban az EU-ban, ami az adott évi halálozások 0,9 százalékát tette ki – írja múlt pénteki közleményében az Eurostat, az unió statisztikai szervezete. A nemek között jelentős különbség figyelhető meg: az öngyilkosságok több mint háromnegyedében férfiak az áldozatok. Pozitív trend ugyanakkor, hogy a 2011-es adatokhoz viszonyítva 13,5 százalékkal csökkent az ez okból bekövetkező halálesetek száma.

A 2020-as 47 ezer eset azt jelenti, hogy százezer európai uniós állampolgárra vetítve átlagosan 10,2 öngyilkos jut. Ebben a mutatóban Litvánia a listavezető százezer lakosra számított 21,3 halálesettel, amelyet Magyarország (17,1), Szlovénia (17) és Észtország (16,3) követ. A legkedvezőbb statisztikai adatokat mediterrán országokban, így Cipruson (3,5), Máltán (4) és Görögországban (4) jegyezték fel.

öngyilkosságok száma Magyarországon 2005 és 2022 között
Forrás: MTI

Regionális bontásban a magyarországi Dél-Alföldön a legsúlyosabb a helyzet, ahol százezer lakosra 23,9 befejezett öngyilkosság jutott 2020-ban. Ezt követi a sorban Litvánia középső és nyugati régiója (22,9), a franciaországi Alsó-Normandia (22,3), a közép-lengyelországi Świętokrzyskie (21,2), majd egy újabb hazai régió, az Észak-Alföld (20,6). Népességarányosan a legkevesebb öngyilkosság az Eurostat szerint a francia Mayotte (1,4), valamint a görögországi észak-égei (2,3) és közép-macedóniai régióban (2,9) történt.

„Aki öngyilkosságot fontolgat, valójában nem meghalni szeretne, hanem másképpen élni” – hívta fel a figyelmet tavaly a közösségi médiában a Mélylevegő Projekt. Milyen figyelemfelhívó tünetek jelezhetik előre az öngyilkosságot? Milyen esetekben lehet megakadályozni a tragédiát, ha idejében közbeavatkozunk? Minderről bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +14 °C
Minimum: +6 °C

Dél felől csökken a felhőzet, de északon felhős marad az ég. Helyenként előfordulhat eső, zápor. A délkeleti, keleti szelet élénk, néhol erős lökések kísérhetik. A hőmérséklet késő este 5, 11 fok között valószínű. Napközben melegfronti hatás érvényesül, ami sokaknál okozhat kellemetlenségeket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra