Befektetésnek hitte, milliókat loptak a nyugdíjastól

Újabb eset kapcsán figyelmeztet a rendőrség az internetes csalások veszélyeire. Egy 82 éves férfitől közel 5 millió forintot loptak el a közelmúltban.

Az áldozat egy 82 éves férfi, aki a Veszprém megyei Paloznakon él. Mint azt a police.hu írja, az idős férfi az interneten böngészve találkozott egy hirdetéssel, amely kiemelkedő hozamot biztosító befektetési lehetőséggel kecsegtetett egy ismert élelmiszer-áruházzal kapcsolatban. Kitöltött egy regisztrációs űrlapot, majd nem sokkal később telefonon jelentkeztek nála a csalók. Elmondták neki, hogy át kell utalnia 100 ezer forintot egy megadott bankszámlaszámra, ő pedig ezt meg is tette.

idős férfi internetezik, laptop, egér
Bizonyos jelek kapcsán érdemes internetes csalásra gyanakodni. Fotó: illusztráció, Getty Images

Néhány nappal később ismét telefonon keresték a férfit. Arról tájékoztatták, hogy a befektetése máris 5 dollárt (átszámítva mintegy 1800 forintot) kamatozott, és ha szeretne még nagyobb haszonhoz jutni, érdemes lenne jelentősebb összeget befektetnie. A könnyebb ügyintézés érdekében pedig megkérték, hogy telepítse fel készülékére az AnyDesk programot. Miután a férfi megadta a program által generált hozzáférési kódokat, a csalók már könnyen hozzáfértek a bankszámlájához.

Akkor fogott csak gyanút, amikor észrevette, hogy feloldották a lekötött betéteit, és közel 5 millió forintját megpróbálták átutalni egy másik számlára. Ezt azonban még megmagyarázták a csalók azzal, hogy minden csak a befektetés érdekében történik. A férfi így megadta nekik az utaláshoz szükséges jóváhagyó kódokat is. Végül felhívta a bankját, és az ott kapott tájékoztatás alapján döbbent rá, hogy bűncselekmény áldozatává vált. Ezt követően tett csak feljelentést a rendőrségen.

Így kerüld el, hogy áldozattá válj

A történtek kapcsán a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság arra hívja fel a figyelmet, hogy a befektetésekkel kapcsolatos legelterjedtebb csalások esetében olyan területeken kínálnak vonzó lehetőségeket, mint például a részvények, kötvények, kriptovaluták és tengerentúli ingatlanok. A hirdetésekben nem ritkán ismert vállalatok, személyek nevével is visszaélnek. Ilyen esetekben nagyon fontos, hogy igyekezzünk utánajárni, hogy az adott hirdető cég, telefonszám kapcsán felmerült-e korábban csalás gyanúja. Ha igen, akkor erre egy gyors internetes kereséssel nagy valószínűséggel találhatunk megbízható információkat.

Minden esetben érdemes gyanakodni, ha...

  • úgy érzed, hogy az adott ajánlat túl szépnek hangzik ahhoz, hogy igaz legyen;
  • a közösségi médiában újra és újra találkozol az adott hirdetéssel;
  • folyamatosan kéretlen hívásokat kapsz telefonon;
  • egy hirdetés a befektetésed gyors megtérülését ígéri, illetve biztosít arról, hogy a befektetés biztonságos;
  • az ajánlat csak korlátozott ideig él, és aki nem lép azonnal, lemaradhat róla;
  • az ajánlat csak számodra érhető el, és megkérnek, hogy senkinek se szólj róla.

Bármilyen kéretlen telefonhívást kapsz befektetési lehetőségekről, bátran utasítsd el, mindegy, mennyire egyszerű és könnyű pénzszerzési lehetőséggel kecsegtet. Mielőtt pénzt fektetnél be vagy adnál, utalnál át, feltétlenül kérj pénzügyi tanácsot független szakértőtől, megbízható személytől. Végezetül kiemelten fontos, hogy idegenek kérésére soha ne telepíts semmilyen programot a telefonodra, számítógépedre! Távoli hozzáférést biztosító alkalmazások – például az AnyDesk – telepítésével gyakorlatilag korlátlan hozzáférést biztosítasz az eszközhöz idegeneknek, akik így minden bizalmas adatot felhasználhatnak.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +11 °C
Minimum: +5 °C

Nagyrészt borult lesz az ég, de napközben az Alföldön, délutántól pedig már Borsodban is szakadozik, vékonyodik, gomolyosodik a felhőzet. Napközben egyre inkább az ország északi, északnyugati felére korlátozódik az eső, míg az Alföldön zivatarok is lehetnek. Többfelé megerősödik a nyugatias szél, zivatar környezetében akár viharos lökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 12 és 19 fok között alakul. Késő estére 4 és 10 fok közé hűl le a levegő. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra