Bajt okozhat a Duna szennyezettsége

A Duna antibiotikum-szennyezettsége nem jelent komoly fenyegetést a lakosságra, például a folyóban fürdőzőkre - mondta Verő György, a WWF magyarországi szervezete Élő Folyók programjának projektvezetője. Az antibiotikumos vízszennyezés azonban kulcsfontosságú szerepet játszik a baktériumok rezisztenciájának kialakulásában.

Ahogy korábban már a HáziPatika.com is megírta, világszerte antibiotikumokkal telítettek a folyók. A szennyezés mértéke egyes esetekben akár háromszázszorosan is meghaladhatja a egészségügyi határértéket. Európában a Duna a legszennyezettebb.

Az emberre közvetlenül nem veszélyes

Jelentősen romlott a folyók állapota - a részleteket itt olvashatja el!

A vizek kémiai szennyezése az egyik legfontosabb mutatója a felszíni és felszín alatti vizek állapotának. A Dunában kimutatott mennyiségek azonban a WWF (Természetvédelmi Világalap) szerint nagyon kicsik, ráadásul ausztriai mintavételi helyekről származnak. Az antibiotikumok jelenléte Verő szerint tehát nem jelent komoly fenyegetést a lakosságra, például a folyóban fürdőzőkre - hozzájárulhat azonban az egyre jobban fenyegető antibiotikumrezisztencia fokozódásához.

antibiotikus, folyó, víz, élővizek, Duna, szennyezettség, vízszennyezés
Hosszú távon komolyabb problémákat is okozhat a sok antibiotikum. Fotó: 123rf

Több ember halhat majd meg baktériumok miatt, mint rákban

Az antibiotikumos vízszennyezés kulcsfontosságú szerepet játszik a baktériumok rezisztenciájának kialakulásában. Világszerte évente 700 ezer ember, ebből 25 ezer EU-s állampolgár hal meg antimikrobiális rezisztencia, azaz antibiotikumoknak és más gyógyszereknek ellenálló baktériumok, paraziták, vírusok és gombák okozta megbetegedések miatt - írja az infostart.hu .

Előrejelzések szerint , 2050-re többen halnak meg ilyen szuperkórokozók miatt, mint rákban. A vizek antibiotikum-szennyezettségét vizsgáló kutatás során egyébként Afrikában a folyószakaszok 35 százalékán mértek olyan magas antibiotikum-koncentrációt, amely már meghaladja a biztonságos határértéket, Ázsiában ez az arány 23 százalék, Észak-Amerikában 15, Európában pedig 8 százalék. Ugyanakkor az európai folyók közül a Dunában mutatták ki a legnagyobb mennyiségben az antibiotikumot: az osztrák mintákban hétféle kórokozó elleni gyógyszert találtak.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +7 °C
Minimum: -4, +4 °C

Borult, párás idő lesz szitálással, illetve egy-két helyen pár órás napsütés is előfordulhat (főleg keleten), majd késő délután már eső is kialakulhat a déli tájakon. Megélénkül az északkeleti szél, 3, 7 fokos maximumokat mérhetünk. Csütörtökön nem érkezik front, de az ízületesek és a légúti megbetegedésekkel küzdők most is komolyabb tüneteket tapasztalhatnak. Emellett enyhébb fejfájás is felléphet, illetve az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: