Elérte a gazdikat az oltásellenesség

Az oltásellenesség már a kutyatulajdonosokat is elérte: az amerikai gazdik fele szerint nem szükséges beadatni a kötelező védőoltásokat. A koronavírus-járvány alatt kezdett el terjedni ez a szemlélet, aminek egyébként hatalmas közegészségügyi kockázata is van.

Az amerikai kutyatulajdonosok több mint fele aggodalmát fejezte ki kutyája beoltásával kapcsolatban, beleértve a veszettség elleni oltást is – számol be a Boston University új tanulmányáról a Bloomberg. A kutatásra akkor került sor, amikor a Covid-19 világjárvány nyomán az emberek körében robbanásszerűen megnőtt az oltásellenesség, ezért a kutatók arra jutottak, hogy a Covid vakcinákkal szembeni ellenállás hatására kezdik megtagadni a gazdik a kutyák beoltatását is.

veszettség, kutyák oltásam állatorvosnál, kutya, veszettség elleni oltás
Mindenképp oltasd be a kutyád! Fotó: Getty Images

Súlyos következménye lehet, ha kihagyod

A kutatás során a szakértők 2200 embert kérdeztek meg, és azt találták, hogy 53 százalékuk aggodalmát fejezte ki a kutyaoltások biztonságosságával, hatékonyságával vagy szükségességével kapcsolatban. A megkérdezettek közel 40 százaléka aggódott amiatt, hogy a vakcinák autizmust okozhatnak a kutyáknál, aminek persze nincs tudományos alapja. Ugyanúgy, ahogy ennek az elméletnek a gyerekekre vonatkozó változata is nélkülöz minden szakmai hátteret.

A házi kedvencek beoltásának elmulasztása komoly egészségügyi következményekkel járhat mind a kedvencek, mind az emberek számára. Az egyik legveszélyesebb betegség, ami kutyáról emberre harapással terjedhet, a veszettség. Ez szinte mindig halálos az állatok és az emberek számára, ha a klinikai tünetek már megjelennek. A veszettség elleni védőoltások számának csökkenése tehát komoly közegészségügyi veszélyt jelenthet.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, és főként az északi területeken fordulhat elő helyenként gyenge eső. Néhol előbukkanhat a nap. A déli, délnyugati szelet élénk, elsősorban a nyugati országrészben erős, olykor viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 11 és 17 fok között valószínű, de az északkeleti határszélen kissé hűvösebb maradhat az idő. Késő estére 7 és 12 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a frontérzékenyek számára is nyugodtak lesznek az időjárási viszonyok.