Brutális tünetekkel járhat két vírus kombinációja

Ha a kisgyerekek a koronavírus mellett egy másik légúti tüneteket okozó vírussal is megfertőződnek, betegségük sokkal súlyosabb lefolyású lehet - derül ki egy új tanulmányból.

Az öt év alatti, SARS-CoV-2 és más légúti vírussal egyidőben megfertőződött kisgyerekeknél kétszer nagyobb valószínűséggel jelentkeznek súlyos tünetek, mint azoknál, akik a koronavírus mellé nem szednek össze más, légúti panaszokkal járó kórokozót - írja a CNN Online egy, a Pediatrics című folyóiratban megjelent tanulmányra hivatkozva.

A csecsemők és a kisgyerekek immunrendszere nehezebben birkózik meg a kórokozókkal. Képünk illusztráció. Forrás: Getty Images
A csecsemők és a kisgyerekek immunrendszere nehezebben birkózik meg a kórokozókkal. Képünk illusztráció. Forrás: Getty Images

A légutakat megtámadó RSV-fertőzés, az influenza és a SARS-CoV-2-vírus miatt gyakorlatilag megteltek a gyerekkórházak az Egyesült Államokban. Hogy ez mekkora terhet jelent az egészségügy mellett az érintett családok számára is, arra jó példa a CNN Online által megszólaltatott, nyolcgyermekes Jenevieve Silva, aki megtapasztalta, hogy milyen, amikor több, légzőszervi megbetegedést okozó vírus átfedéssel támad.

A Kaliforniában élő Silva óvodáskorú ikrei egy időben kapták el a koronavírust és egy másik légzőszervi megbetegedést kiváltó kórokozót - az orvosok szerint az RSV-t. A tünetek szinte kiütötték a két kisfiút: légszomjjal küzdöttek, köhögtek, fáradtak voltak, egyikük négy napig 41 Celsius-fokos lázzal feküdt. Gyógyulásuk után minden egyes megfázáskor asztmás rohamokkal küzdenek - heves köhögési rohamok törnek rájuk, amihez olykor-olykor hányás is társul - mesélte Silva.

Az RSV-fertőzés főleg a két évnél kisebb gyerekeknél gyakori. Az első években a kicsik 95 százaléka átesik rajta: ez okozza a gyermekkori hörgőcskegyulladások 80 százalékát, illetve az összes alsólégúti fertőzés 20-45 százalékát. Az RSV-fertőzés influenzaszerű állapotot okoz, náthaszerű tüneteket: orrfolyást, köhögést vált ki. Utóbbi az újszülötteknél nagyon jellegzetes, ők ugyanis normális körülmények között nem szoktak köhögni.

Két vírus egy helyett

Az említett tanulmányhoz 4372 olyan egyesült államokbeli kisgyermek adatait vették alapul, akik koronavírus-fertőzéssel kerültek kórházba. Azok közül, akiket más légúti vírusokra is teszteltek, 21 százaléknál igazolták egyéb kórokozó jelenlétét. A kutatók megjegyezték, hogy míg a koronavírus-járvány első évében ritkán detektáltak egyéb légúti vírusokat a koronavírus-fertőzéssel egy időben, addig a delta-variáns terjedésekor érzékelhetően emelkedni kezdett az RSV-s, a rhinovírusos és az enterovírusos átfedéses esetek száma.

Az adatokból az is kiderült, hogy az érintett, 5 évesnél fiatalabb gyerekek nagyobb valószínűséggel szorultak oxigénellátásra és kerültek intenzív osztályra. Mivel a koronavírus gyulladáskeltő hatású, így gyengíti az immunrendszert, vagyis azt az immunválaszt is, amit egy szimultán vírusfertőzésre adhat. Az 5 évesnél idősebb gyerekek körében viszont a kutatók nem találtak ilyen jellegű összefüggést.

Ahhoz, hogy a szakemberek még pontosabb képet kaphassanak két légúti vírus egyidejű hatásáról, további kutatásokra lehet szükség - idézte a CNN William Schaffnert, a Vanderbilt Egyetem professzorát.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +7, +12 °C
Minimum: +4, +10 °C

Kezdetben borult lesz az ég, majd felhőátvonulásokra számíthatunk. Többfelé lehet eső, zápor, északon esetleg havas eső is, de délután csökken a csapadékhajlam. Erős, viharos északnyugati szél mellett 7, 12 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Hétfőn erős hidegfronti hatás érvényesül, nagyon megterhelő időszak veszi kezdetét. Erős szívpanaszok léphetnek fel, ingadozhat a vérnyomás, többen rosszulléteket tapasztalhatnak. Gyakori lehet a görcsös fejfájás, a kismamák görcskészsége szintén fokozódik. Csökken a hő- és komfortérzet, fennáll a megfázás veszélye! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: