A vegán étrend ezért nem jó a házi kedvenceknek

Egyre több olyan ember van, aki kizárólag növényi eredetű táplálékkal eteti a kutyáját vagy a macskáját, mondván: így a Földet és az állat egészségét is óvják. Pedig a házi kedvencek akár bele is pusztulhatnak ebbe az étrendbe.

Nem tudni pontosan, hogy Magyarországon hányan etetik ragadozó kedvenceiket kizárólag növényi eredetű táplálékkal, de abból, hogy már vegán kutya- és macskaeledeleket forgalmazó cég is működik, feltételezhető, hogy sokan vannak - írja az Index. Pedig a vegán étrend kifejezetten veszélyes lehet az állatok számára.

Egyre többen etetik ragadozó kedvenceiket kizárólag növényi eredetű táplálékkal
Egyre többen etetik ragadozó kedvenceiket kizárólag növényi eredetű táplálékkal

Ragadozók, eltérő igényekkel

Először is fontos tudni, hogy a kutyák és a macskák vegán táplálásának következményeit nem vehetjük egy kalap alá - bár mindkettő ragadozó, nagyon eltérőek az igényeik. A kutya ugyan jól tolerálja, ha az étrendje bizonyos mértékig növényekből származik, a vegán étrend abszolút nem válik a hasznára. A táplálékkiegészítők adása és a fokozott odafigyelés ideig-óráig segíthet, de ha például a vegán gazda a saját ételmaradékát adja az ebnek, vagy házilag próbál finomat főzni neki, annak előbb-utóbb betegség lesz a vége, az állat pedig el is pusztulhat.

A macskáknál sokkal egyértelműbb a képlet. A cikkben idézik Fodor Kinga állatorvost, egyetemi docenst, aki szerint, ha növénnyel etetik a teljesen húsevő állatot, nagyon gyorsan megjelennek nála a kóros tápanyaghiány tünetei, és nemsokára meghal. Ez a gyakorlat egészen egyszerűen az állat lassú megölésével egyenértékű, hangsúlyozzák. A vegán étrenden tartott cicákon a táplálékkiegészítők sem segítenek: ha nem esznek húst, más forrásból nem tudják felvenni mindazokat a tápanyagokat, fehérjéket, aminosavakat, amelyek az életben maradásukhoz szükségesek.

Veszélyes nyers ételt adni a kutyának A nyers húst tartalmazó ételek egyre népszerűbbek a kutyatartók körében. Sokan gondolják úgy, hogy a nyers ételek természetesebbek, és egészségesebbek lehetnek egyes kutyafajták számára. Csakhogy az ilyen jellegű táplálkozás káros lehet az állat és a gazdi számára is. Részletek itt.

Pont az ellenkezőjét érik el

Vegán kutya- és macskatápokat egyébként már Magyarországon is lehet kapni, a forgalmazó pedig azt ígéri, hogy megvan bennük minden tápanyag, amire az állatoknak szükségük van. Ám a növényekben természetes módon messze nem lennének meg azok a tápanyagok, amelyek egy ragadozó egészségéhez, életben maradásához kellenek, ezért azokat mesterséges módon kell hozzáadni, illetve a ragadozó számára is emészthető formára alakítani. Vagyis a gazdák, akik általában ódzkodnak mindenfajta mesterséges összetevőtől, élelmiszer-adalékanyagtól, túlzott feldolgozástól, pontosan ilyesmi elfogyasztására kényszerítik állataikat.

Állatkínzás?

A magyar állatvédelmi törvény nem foglalkozik kifejezetten az állatok megfelelő táplálásával. A gyakorlat szerint a bíróságon nehezen minősülhet állatkínzásnak a kutyák, macskák vegán táplálása, vagyis nagy valószínűséggel nem kerülhetnek börtönbe azok a gazdák, akik kizárólag növényi eredetű táplálékkal etetik a kedvenceiket.

Czerny Róbert állatvédelmi jogász például nem is tud ezzel kapcsolatban hazai jogesetet említeni. "Az állatvédelmi törvény keretjogszabály. Bár szerepel benne, hogy a gazda kötelessége az állat fajának, életkorának, egyéb jellegzetességeinek megfelelő táplálást biztosítani, de gyakorló jogászként az a tapasztalatom, hogy ez sajnos a bíróságok előtt kevés. A bíróságnak minden esetben állatorvosi szakvéleményre van szüksége" - mondja a szakember.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő