A rossz levegő ennyi embert öl meg

Évente 4,5 millió ember idő előtti halálát okozza világszerte a légszennyezettség, ráadásul évi 2900 milliárd dolláros terhet is ró a gazdaságokra - jelentette be az Energia és Tiszta Levegő Kutatóközpont (CREA) és a délkelet-ázsiai Greenpeace.

A szakemberek a halálesetek meghatározásakor azoknak a részecskéknek és más káros anyagoknak a hatásából indultak ki, amelyek a fosszilis tüzelőanyagok használata során keletkeznek. Emellett figyelembe vették a korábban már megjelentetett tudományos eredményeket is.

légszennyezettség, rossz levegő, légszennyezés, idő előtti halál, tüdőrák, szívbetegségek, légzőszervi megbetegedések,
Évente 4,5 millió ember idő előtti halálát okozza a légszennyezettség. Fotó: Getty Images

Szívbetegséget és tüdőrákot okoz

Kihullhat a hajunk a rossz levegőtől - a részletekért kattintson ide!

Kínában 1,8 millióan, Indiában pedig 1 millióan halnak meg idő előtt a légszennyezettség miatt. Az Európai Unióban 398 ezer halálos áldozattal számolnak évente, míg az Egyesült Államokban 230 ezerrel. Minden esetben három forgatókönyv középértékét vették figyelembe. Az eredmények némileg túlszárnyalják az Egészségügyi Világszervezet (WHO) évi 4,2 millió halálesetet valószínűsítő becsléseit is. A jelentésből az is kiderült, hogy Újdelhi lakosaira olyan egészségügyi terhet ró a légszennyezettség, mintha naponta elszívnának tíz szál cigarettát. Konkrét halálokokként a szívbetegségeket, a tüdőrákot, valamint a légzőszervi megbetegedéseket említették - ez utóbbi elsősorban a gyerekeket érinti.

Napi 8 milliárd dollár

Az elemzés szerint a légszennyezettség okozta világszintű költségek naponta 8 milliárd dollárra rúgnak. Ez a világgazdaság teljesítményének 3,3 százaléka. Különösen magasak a költségek Kínában (900 milliárd dollár), az Egyesült Államokban (610 milliárd dollár) és Indiában (150 milliárd dollár). "A fosszilis tüzelőanyagok okozta légszennyezettség az egészségünket és gazdaságunkat is fenyegeti" - figyelmeztetett Minwoo Son, a Greenpeace szakértője. Mint mondta, a probléma megoldása egyszerű: megújuló energiákra, a dízel- és benzinmotorok lecserélésére és a tömegközlekedési hálózat kiépítésére van szükség.

A tudósok szerint a legsúlyosabb egészségi következményeket a szállópor okozza, de az ózon és a nitrogén-dioxid is meglehetősen káros. A tüdőrákos esetek 29 százaléka, valamint a szívbetegségek és szívrohamok egynegyede vezethető vissza a légszennyezettségre.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció