A nagy hőség meglepő veszélye

A nagy hőségben megemelkedhet a szén-monoxid-mérgezés kockázata - hívta fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Mutatjuk, mi ennek az oka, és hogyan akadályozhatjuk meg a bajt.

Szén-monoxid-szivárgás: hogyan ismerhető fel? A válaszért kattintson ide!

Kánikula idején a kémény belső hőmérséklete alacsonyabb a külső hőmérsékletnél, így a beszorult hűvösebb levegő nem engedi kiáramolni az égésterméket. Az így kialakuló, úgynevezett légdugó miatt az égéstermék visszaáramlik a vízmelegítőbe, és másodpercek alatt betöltheti a teret a mérgező szén-monoxid - hívta fel a figyelmet a komoly, de megelőzhető problémára a katasztrófavédelem.

szén-monoxid, szén-monoxid-szivárgás, szén-monoxid-mérgezés, hőség, veszély, katasztrófavédelem
Nyáron is fontos a szén-monoxid-érzékelő. Fotó: Getty Images

Így kerüljük el a mérgezést

A szén-monoxid-mérgezés elkerülése érdekében gondoskodni kell a lakás rendszeres szellőzéséről. Egy köbméter földgáz elégetéséhez megközelítőleg tíz köbméter levegő szükséges. A mérgező gáz akkor keletkezik, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a helyiség levegőjét az égéshez, és nincs oxigén-utánpótlás.

Szerezzünk be egy érzékelőt

A katasztrófavédelem szerint nagyon fontos továbbá, hogy még nyáron is működtessünk szén-monoxid-érzékelőt, ha nyílt égésterű vízmelegítőt használunk. Egyébként az egyéb épületgépészeti berendezéseket - páraelszívó, motoros szagelszívó ventilátor, szárítós mosógép - is figyelembe kell venni a kazán üzemeltetése során, mert azok szintén a lakás levegőjét használják.

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +7, +12 °C
Minimum: +4, +10 °C

Kezdetben borult lesz az ég, majd felhőátvonulásokra számíthatunk. Többfelé lehet eső, zápor, északon esetleg havas eső is, de délután csökken a csapadékhajlam. Erős, viharos északnyugati szél mellett 7, 12 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Hétfőn erős hidegfronti hatás érvényesül, nagyon megterhelő időszak veszi kezdetét. Erős szívpanaszok léphetnek fel, ingadozhat a vérnyomás, többen rosszulléteket tapasztalhatnak. Gyakori lehet a görcsös fejfájás, a kismamák görcskészsége szintén fokozódik. Csökken a hő- és komfortérzet, fennáll a megfázás veszélye! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: