A nagy hőség meglepő veszélye

A nagy hőségben megemelkedhet a szén-monoxid-mérgezés kockázata - hívta fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Mutatjuk, mi ennek az oka, és hogyan akadályozhatjuk meg a bajt.

Szén-monoxid-szivárgás: hogyan ismerhető fel? A válaszért kattintson ide!

Kánikula idején a kémény belső hőmérséklete alacsonyabb a külső hőmérsékletnél, így a beszorult hűvösebb levegő nem engedi kiáramolni az égésterméket. Az így kialakuló, úgynevezett légdugó miatt az égéstermék visszaáramlik a vízmelegítőbe, és másodpercek alatt betöltheti a teret a mérgező szén-monoxid - hívta fel a figyelmet a komoly, de megelőzhető problémára a katasztrófavédelem.

szén-monoxid, szén-monoxid-szivárgás, szén-monoxid-mérgezés, hőség, veszély, katasztrófavédelem
Nyáron is fontos a szén-monoxid-érzékelő. Fotó: Getty Images

Így kerüljük el a mérgezést

A szén-monoxid-mérgezés elkerülése érdekében gondoskodni kell a lakás rendszeres szellőzéséről. Egy köbméter földgáz elégetéséhez megközelítőleg tíz köbméter levegő szükséges. A mérgező gáz akkor keletkezik, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a helyiség levegőjét az égéshez, és nincs oxigén-utánpótlás.

Szerezzünk be egy érzékelőt

A katasztrófavédelem szerint nagyon fontos továbbá, hogy még nyáron is működtessünk szén-monoxid-érzékelőt, ha nyílt égésterű vízmelegítőt használunk. Egyébként az egyéb épületgépészeti berendezéseket - páraelszívó, motoros szagelszívó ventilátor, szárítós mosógép - is figyelembe kell venni a kazán üzemeltetése során, mert azok szintén a lakás levegőjét használják.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)