A leggyakoribb agykárosító szokások

Számos hétköznapi dolog káros lehet az agy egészségére, köztük olyanok is, amelyekre talán nem is gondolnánk. Lássuk tehát, mire érdemes nap mint nap odafigyelni.

A kommunikáció hiánya

A Michigan Egyetem kutatása szerint már napi 10 perc kommunikáció is segíthet, hogy fejlődjenek a szellemi képességeink. Ráadásul nem is szükségesek személyes interakciók: a telefonálás, csetelés ugyanúgy hasznos. A kommunikáció hiánya viszont kifejezetten rossz hatással van az agyra.

Túl sok cukor

Ártalmasabb-e a cukor, mint a só? Részletek itt.

Ha sok cukrot eszünk, akkor ez nemcsak az alakunkra, hanem az agyunkra is rossz hatással van. A túlzásba vitt cukorfogyasztás károsíthatja a hosszú távú memóriát és a tanulási képességeket is.

A leggyakoribb agykárosító szokások
A túl sok cukor is okozhat problémát. Fotó: 123rf

A reggeli kihagyása

Kutatások szerint azok a gyerekek, akik mindennap reggeliznek, jobban teljesítenek az iskolában, különösen a természettudományokban. A reggeli kihagyása a vércukorszint csökkenését eredményezheti, ami negatívan hat az agyi funkciókra.

Túl sok gyorsétel

A gyorsételek fogyasztása és a gyakori túlevés negatívan hat az agysejtek közötti kapcsolatokra, ezáltal pedig a rövid és a hosszú távú memóriára is. Emellett a túl sok gyorsétel kutatások szerint depresszióra is hajlamosít.

Fagylalt

Minden hideg, jeges étel hirtelen fejfájást okozhat. A hideg összehúzza az ereket, aminek hatására a test - hogy megelőzze a kihűlést - meleg vért pumpál az agyba, ami viszont kitágítja az ereket. Ez pedig - amellett, hogy megfájdítja a fejet - az agynak sem tesz jót.

Letakart fejjel alvás

Azok számára, akik szeretnek úgy aludni, hogy egész testüket, tehát a fejüket is takaróba burkolják, van egy rossz hírünk. Ez ugyanis nem tesz jót az agynak, mivel ilyenkor kevesebb oxigén és több szén-dioxid jut a szervezetbe.

Forrás: brightside.me

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -2, +3 °C
Minimum: -10, -5 °C

Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: