A klímaváltozás egészségügyi kockázatai

A klímaváltozás közvetlen és közvetett egészségügyi kockázatokkal jár. Ilyen a hőség és a légszennyezés miatti elhalálozás, a nyugat-nílusi és a dengue-láz vagy a rendkívül allergén parlagfű további terjedése is.

Az emberek egészsége érdekében gyors klímavédelmi intézkedésekre lenne szükség - figyelmezet az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC). Ha az üvegházhatású gázok kibocsátása a jövőben sem csökken, akkor a évszázad végére több mint három Celsius-fokkal magasabb lesz az átlaghőmérséklet, mint amennyi az iparosodás előtt volt. Európában az arktiszi és a mediterrán térség a legsérülékenyebb a klímaváltozás szempontjából, de a hatások és következmények az egész kontinenst érintik. A klímaváltozás már most is negatívan befolyásolja az európai mezőgazdaságot.

klímaváltozás, globális felmelegedés, egészségügyi kockázat
klímaváltozás, globális felmelegedés, egészségügyi kockázat

A hőhullámok, a szélsőséges időjárás és az elhúzódó kemény fagyok elsősorban az időseket, a betegeket, a gyermekeket, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket érintik. A kockázatokat fokozza a társadalmak elöregedése és a bővülő nagyvárosokban erősödő városi hősziget jelenség. A hőstresszt a magas páratartalom is erősíti. A hőség emellett zavarja az alvást, a dehidratáció pedig fokozza a vesekő kialakulásának kockázatát, illetve rontja a kognitív és fizikai képességeket.

Az emberiség körülbelül 30 százaléka már jelenleg is olyan vidékeken él, ahol a napi felszíni hőmérséklet és a relatív nedvesség növeli a halálozási rátát. Ha nem fogjuk vissza a kibocsátást, a század végéig már a bolygó lakosságának 74 százaléka fog ilyen helyen élni.

Mit kellene tenni?

Vállaljunk-e gyereket, ha elpusztul a Föld? Részletek itt!

Az EASAC szerint a klíma stabilizálása és az üvegházhatású gázok kibocsátásának korlátozása a legfontosabb. A kutatók úgy vélik, a megoldások elérhetők, és nagyon sokat lehet tenni már a mai tudás alapján is, azonban mindehhez politikai akarat szükséges. Az EASAC javaslatai alapján a szénmentes gazdaság kiépítésével elkerülhető lenne a légszennyezés okozta korai halálozás. A fosszilis tüzelőanyagok felhasználása ugyanis nemcsak széndioxid-, hanem szállópor- és ózonkibocsátást is eredményez. A dekarbonizáció előnye, hogy egyszerre segítené a klíma védelmét és a közegészségügyi célok megvalósítását.

Az egészségesebb, fenntarthatóbb táplálkozás elterjedése az üvegházgáz-kibocsátást is csökkentené. Ha csökkenne a vöröshús-fogyasztás, akkor az élelmiszer-ellátás teljes üvegházgáz-kibocsátása akár 40 százalékkal is alacsonyabb lehetne. A szakemberek több zöldség és gyümölcs fogyasztását is javasolják, mivel ez csökkentené a húsfogyasztással kapcsolatba hozott szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

A klímavédelem egyben afertőző betegségekterjedésének korlátozását is jelenti. A melegedő klíma miatt ugyanis új betegséghordozók jelennek meg Európában. Ilyen az ázsiai tigrisszúnyog, amely többi között az agyvelőgyulladás, a csikungunya- és a dengue-láz, a nyugat-nílusi láz, a sárgaláz és a Zika-vírus hordozója. A klímaváltozás a gyakoribb villámárvizek, áradások miatt fokozza az élelmiszer- és ivóvízfertőzések kockázatát is.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció