A klímaválság ennyire káros az egészségre

A klímaváltozás jelentős egészségkárosító hatással bír - mutatott rá friss jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Ugyanis egyre többen szenvednek hőstressztől, a szélsőséges időjárás hatásaitól és a szúnyogok által terjesztett betegségektől, mégis az éghajlatváltozás elleni fellépésre fordított büdzsé kevesebb mint 1 százaléka kerül az egészségügyi szektorhoz.

A szervezet a szén-dioxid-kibocsátás visszaszorítását célzó intézkedések megvalósítására szólította fel a világ kormányait, rámutatva, hogy csupán a légszennyezettség csökkentésével évente egymillió életet lehetne megmenteni. "Az egészségünk is megsínyli az éghajlatváltozást. Hogy miért? Mert a tüdőnk, az agyunk, valamint a szív- és érrendszerünk megszenvedi a klímaváltozás kiváltó okait, amelyek átfedésben vannak a légszennyezettség okaival" - mondta Maria Neira, a WHO környezetügyi, klímaváltozási és egészségügyi részlegének igazgatója. Mindezek ellenére az éghajlatváltozás elleni fellépésre szánt büdzsé alig egy százaléka kerül az egészségügyi szektorhoz.

légszennyezettség, klímaváltozás, klímaválság, egészségügyi kockázat
légszennyezettség, klímaváltozás, klímaválság, egészségügyi kockázat

A 21. század legnagyobb fenyegetése

Az üvegházhatású gázok kibocsátása tavaly rekordszintet ért el. Ezért a klímaszakértők arra figyelmeztetnek, hogy a globális átlaghőmérséklet jelentősen növekedhet az évszázad folyamán, amely széles körű és pusztító következményeket von maga után.

A terhességet is befolyásolja a klímaváltozás - részletek itt!

"A klímaváltozás lehet a 21. század legnagyobb egészségügyi fenyegetése. Ennek oka, hogy hacsak nem csökkentjük a szén-dioxid-kibocsátásunkat, akkor továbbra is aláaknázzuk az élelmiszer- és ivóvíz-ellátásunkat, rontjuk a levegő minőségét, egyszóval minden olyan tényezőt, amelyre szükségünk van a népességünk jó egészségének fenntartásához" - emelte ki Diarmid Campbell-Lendrum, a WHO szakértője.

A szakember szerint a légszennyezettségnek és a klímaváltozásnak ugyanaz a forrása. A WHO becslései szerint több mint hétmillió ember hal meg évente a bel- és kültéri légszennyezettség miatt.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés