A kínai növekedés 44 éves mélypontra zuhanhat

Kína gazdasági növekedése 44 éve nem látott mélypontra süllyedhet egy szakértő szerint, és a francia gazdasággal kapcsolatban is egyre borúlátóbbak az elemzők.

A koronavírus miatt Kína idei gazdasági növekedése 44 éves mélypontra gyengülhet, a lelassuló gazdaságot a jegybank várhatóan több újabb intézkedéssel élénkíti az év végéig - vélték elemzők. A Reuters által megkérdezett 62 szakértő véleményének az átlaga szerint a világ második legnagyobb gazdaságának idei GDP-növekedése 2,5 százalék lesz, ami a legszerényebb bővülés 1976 óta.

30 millió kínai veszítheti el az állását

A szakértők márciusban még több mint kétszer nagyobb, 5,4 százalékos idei gazdasági növekedésre számítottak a tavalyi 6,1 százalék emelkedés után. Szakértők arra számítanak továbbá, hogy az első negyedévben 6,5 százalékkal csökkent a gazdaság éves összevetésben, míg egy hónapja még 3,5 százalékos növekedést valószínűsítettek.

A kínai statisztikai hivatal április 17-én ismerteti a gazdaság első negyedévi teljesítményével kapcsolatos adatokat. Az elemzők úgy vélik továbbá, hogy mintegy 30 millióan veszítik el állásukat Kínában a koronavírus hatására, ami felülmúlja a 2008-2009-es pénzügyi válság idején elbocsátottak valamivel több mint 20 milliós számát.

A kínai gazdaságra is komoly hatása lesz a járványnak. Fotó: Getty Images
A kínai gazdaságra is komoly hatása lesz a járványnak. Fotó: Getty Images

A Reuters által megkérdezettek szerint a kínai jegybank az év folyamán a betéti kamatot 1,25 százalékra csökkenti a jelenlegi 1,50 százalékról, ami 2015 októbere óta változatlan. A jegybank várhatóan további 100 bázisponttal csökkenti a bankok kötelező tartalékrátáját (RRR), és 35 bázisponttal 3,70 százalékra viszi le az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) 2020 végéig. A szakértők előrejelzése szerint emelkednek majd a fogyasztói árak, a tavalyi 2,9 százalék után az idei évre 3,3 százalékos inflációval számolnak.

A francia GDP 8 százalékkal csökkenhet az idén

Az eddigieknél is borúlátóbb a francia gazdaság idei teljesítményével kapcsolatban az ország gazdasági és pénzügyminisztere. Bruno Le Maire egy kedden adott nyilatkozatában azt mondta, hogy a francia hazai össztermék (GDP) az eddig várt 6 százaléknál jelentősebben, 8 százalékkal eshet vissza, amit azzal indokolt, hogy a koronavírus miatt a gazdaság leállítása a tervezettnél tovább tart.

A miniszter arra a felvetésre, hogy a kormány változtat-e az idei GDP-arányos államadóssággal kapcsolatos tervén, azt mondta, hogy erre még nem tud választ adni. Egy hete azonban még azt mondta, hogy az államadósság a GDP 112 százalékára nőhet a múlt év végi 98,1 százalékról.

Eközben Gerald Darmanin francia költségvetési miniszter szintén kedden arról beszélt, hogy míg egy hete a GDP-arányos államháztatái hiányt 7,6 százalékra várták, ma már inkább a 9 százalék tűnik reálisabbnak, ami a második világháború óta a legnagyobb deficit lenne.

Megőrülök, nem bírom tovább! Elhangzott már nálunk is ez a mondat, amióta tart a karanténhelyzet? Ha igen, az teljesen természetes: most sok elfojtott feszültség előjön. Hogy ezt hogyan lehet a legjobban kezelni, arról bővebben az nlc.hu cikkében írtunk!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció