A hőség kevésbé ismert veszélye

Fontos dologra figyelmeztet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF): a nagy melegben csökken a kémények huzathatása, emiatt nő a szén-monoxid lakótérbe való visszaáramlásának, így a szén-monoxid-mérgezésnek a veszélye.

A nyílt égésterű készülékek esetében az égéstermék hőmérséklete és a lakáson kívüli, környezeti hőmérséklet különbségéből adódó nyomáskülönbség befolyásolhatja a kémény huzatát. Minél magasabb a külső hőmérséklet, annál kisebb a nyomáskülönbség, ami gyengíti a kémény huzathatását.

A nagy hőségnek több veszélye is van, csökkenti például a kémények huzathatását.
A nagy hőségnek több veszélye is van, csökkenti például a kémények huzathatását. Fotó: Getty Images

Visszaáramláshoz vezethet az is, ha egy gázkészüléket nem tartanak karban, de például a szagelszívó-ventilátorok, páraelszívók és klímaberendezések is megváltoztathatják a lakásban uralkodó nyomásviszonyokat. Ezeket a készülékeket nem szabad a tüzelőberendezéssel egyidejűleg használni, és arra is figyelni kell, hogy telepítésüket mindenképpen szakember végezze.

A legtöbb eset a fürdőszobában történik

Mik a szén-monoxid-mérgezés tünetei, és hogyan kezelhető az állapot? Kattintson ide a részletekért.

Az OKF kiemelte: a tűzoltók tapasztalatai szerint minden negyedik szén-monoxid-mérgezéses eset a fürdőszobában történik. Az ott üzemelő fűtőkészülékek, kombi gázkészülékek, illetve az átfolyós rendszerű vízmelegítők a mérgező gáz elsődleges forrásai.

Fontos tudni, hogy a szén-monoxid-mérgezés veszélye tulajdonképpen egész évben fenyeget, több háztartásban ugyanis januártól decemberig gázüzemű, fali vízmelegítővel, kazánnal állítják elő a meleg vizet. Célszerű tehát mindig nagyon óvatosnak lenni. Vasárnap egyébként öt ember került kórházba szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt Budapesten.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció