Sosem volt még ilyen meleg tavasz Japánban

A legmelegebb tavasz volt az idei Japánban 1898, a hivatalos mérések kezdete óta. A klímaváltozás hatására valószínűleg újabb rekordok fognak megdőlni a közeljövőben. Ezzel szemben Magyarországon az átlagosnál hűvösebb volt ez az évszak.

A Japán Meteorológiai Intézet szerint márciusban, áprilisban és májusban mért átlaghőmérséklet minden korábbinál nagyobb mértékben, 1,59 Celsius-fokkal haladta meg az évszakhoz képest normálisnak tekintett értéket. A klímaváltozás előrehaladtával egyre valószínűbbek lesznek a hasonló rekordok.    

Az elmúlt három hónapban a japán partközeli vizek felszínén mért átlaghőmérséklet a harmadik legmagasabb érték 1982 óta.

Ezzel szemben Magyarországon kifejezetten hűvös volt ez az évszak - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat. Méréseik alapján a 2022-es tavasz az átlagnál 0,5 Celsius fokkal hűvösebb volt. Az évszak középhőmérséklete országosan 10,6 °C (1991–2020-as átlag: 11,1 °C). Főleg az évszak első fele volt az átlagnál jóval hidegebb, sok napon fagyott is. 

Sorozatban három nagyon hűvös május után az idei a szokásosnál 1,2 Celsius fokkal melegebb volt, többször már nyári hőmérséklettel.

A télen tapasztalt szárazság tavasszal is folytatódott. A 2022-es tavasz csapadékösszege előzetes adatok alapján országos átlagban 102,4 mm, ami 26%-kal elmarad az éghajlati normáltól. A márciusi csapadék országosan a szokásos mennyiség 60%-át sem érte el, majd áprilisban csapadékosabbra fordult az idő, az átlagnál mintegy 25%-kal több esett, amit ismét egy szárazabb hónap követett. A májusi csapadékmennyiség csak a normál fele volt. 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +20 °C
Minimum: +10 °C

Hidegfront szakadozott felhőzete vonul végig az országon, emellett több órára kisüt majd a nap, ugyanakkor a délnyugati, déli megyékben felhősebb idő várható és ott helyenként eső, záporeső előfordulhat. Az északias szél nagy területen lesz erős, főleg a nap első felében a Dunántúl magasabban fekvő részein, a Kisalföldön viharos széllökések is lehetnek. Délutánra veszít erejéből a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 18 és 25 fok között alakul, de a tartósabban felhős részeken hűvösebb is lehet. A légkörben tapasztalt melegedést melegfronti hatások kísérhetik, ami rossz hír a frontérzékenyek számára.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra