27 év alatt ennyit változott a Föld

Az ENSZ első (1992-es) klímakonferenciája óta a Föld több mint fél fokkal lett melegebb, óriási mennyiségű jég olvadt el és világszerte pusztító időjárási katasztrófák sora következett be.

Drasztikus változás mentheti meg a bolygót - kattintson a részletekért!

Az elmúlt csaknem három évtizedben a szén-dioxid mennyisége mintegy 15 százalékkal - 358 ppm-ről 412 ppm-re - emelkedett. A fosszilis tüzelőkből és az iparból eredő üvegházhatású gázok kibocsátása az 1992-ben 6,06 milliárd tonna volt, 2017-ben viszont már 9,87 milliárd tonnát mértek. Ez 25 év alatt 63 százalékos növekedést jelent. A globális átlaghőmérséklet pedig 27 év alatt 0,57 fokkal nőtt - közölte az amerikai Országos Légkör- és Óceánkutató Hivatal (NOAA).

klímaváltozás, globális felmelegedés, szélsőséges időjárás, Föld, erdőtűz, károsanyag-kibocsátás, üvegházhatású gázok,
klímaváltozás, globális felmelegedés, szélsőséges időjárás, Föld, erdőtűz, károsanyag-kibocsátás, üvegházhatású gázok,

Több mint 200 katasztrófa volt

1993. január 1-je óta 212 időjárási katasztrófa következett be, amely az Egyesült Államoknak egyenként legalább egymilliárd dollárjába (303 milliárd forintjába) került. A katasztrófáknak ráadásul több mint tízezer halálos áldozata is volt. Az Egyesült Államokat érő tíz legnagyobb költséggel járó hurrikánból kilenc 1992 vége után pusztított az országban. Az Amerikában fellángolt erdőtüzek által felégetett területek nagysága 1992-ben ötéves átlagban 13355 négyzetkilométer volt, 2018-ban viszont már ennek több mint duplája, 30756 négyzetkilométer.

Az északi-sarki jég éves átlagos kiterjedése az 1992-es 4,7 millió négyzetkilométerről 3,9 millió négyzetkilométerre csökkent, ami 17 százalékos visszaesést mutat az amerikai Országos Hó- és Jégadatközpont szerint. Az Antarktisz jégmezői hárombilliárd tonna jeget vesztettek az olvadás miatt 1992 és 2017 között. A tengerek globális szintje 1992 óta évente átlagosan 2,9 millimétert emelkedett, ami összesen 78,3 milliméteres tengerszint-növekedést jelent.

Drasztikus változások kellenek

Világszerte milliók, főként fiatalok kérik a vezetőket arra, hogy tegyenek sokkal többet a klímavészhelyzet ellen. "Tudják, hogy ma kell a helyes útra lépnünk, és nem holnap" - fogalmazott António Guterres ENSZ-főtitkár. Mint mondta, az eddigieknél "jóval ambiciózusabbnak" kell lenni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mérséklésében, és frusztrálónak nevezte a változás lassú ritmusát - főleg azért, mert mindehhez az eszközök és technológiák nagy része már rendelkezésre áll.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső