Puffasztó utazás, krónikus puffadás

Nyaralás, utazás alkalmával azok is szembesülhetnek a székrekedés kellemetlen és egyáltalán nem szalonképes problémájával, akiknek amúgy eszébe sem jut, hogy ilyen is létezik. Mit tehetnek ők, és mit a nap mint nap küszködők?

A székrekedés korunk "népbetegsége", megelőzésére a rostdús élelmiszerek bevezetése, a szükséges mennyiségű folyadék pótlása, a mozgásteli életmód ajánlható. Egyes esetekben azonban javasolható a székrekedés gyógyszeres terápiával történő megszüntetése.

Már az újszülötteknél is?

A szoptatott csecsemőknél ritka jelenség a székrekedés, mert az anyatejet a babák szervezete nagyon jól feldolgozza. A tápszerrel történő táplálás egyik hátránya az, hogy bélműködési zavar, székrekedés fordulhat elő. A székrekedést elsősorban nem az jelzi, hogy ritkán van székletürítés (3-4 naponta egyszer), hanem sokkal inkább a kemény, száraz széklet és a kísérő fájdalom.

Az okok

A székrekedés kialakulhat gyermek- és felnőttkorban egyaránt a nem megfelelő folyadékbevitel és a rostszegény étrend miatt. Ha az étrend friss gyümölcsöt, főzeléket és a napi szükséges folyadékmennyiséget tartalmazza, akkor általában a normális bélműködés helyreáll. A legtöbb esetben nincs szükség hashajtó gyógyszerek alkalmazására.

A székrekedést egyes gyógyszerek is előidézhetik: a gyomorsósav túltengésekor alkalmazott savlekötők, a vaskészítmények, a depresszió kezelésére használt gyógyszerek egy része, antihisztaminok (melyeket kiterjedten alkalmaznak az allergia gyógyításában).

Fontos megjegyezni, hogy a hashajtók indokolatlan, rendszeres szedése emésztési zavarokhoz vezethet. A belek hashajtó segítségével történő kiürítését követően hosszabb időre van szükség a normális székletürítés helyreállásához, ami a beteget újabb hashajtó készítmény használatára készteti. A székrekedés hátterében állhat még hormonális, idegrendszeri ok illetve súlyos gyomor-bélrendszert érintő elváltozás is.

Gyógyszeres segítség

A helytelen gyógyszerfogyasztási szokások miatt sok olyan esetben is a hashajtók használata kerül előtérbe, amikor a fennálló állapot ezt nem tenné indokolttá. Nézzünk néhány esetet, amikor szükség lehet a székrekedés gyógyszeres kezelésére: műtétek előtt, vérző aranyeres csomók esetén és nagyon idős betegeknél, ahol a béltartalom továbbítása lassú.

A hashajtás 3 féle mechanizmuson keresztül valósulhat meg:

  1. A széklet mennyiségének növelésével a bélfalat érő feszítő hatás nagyobb, a béltartalom lefelé irányuló mozgása erőteljesebb lesz. Ebbe a csoportba tartoznak a szárított gyümölcsök (aszalt szilva), de fontos megjegyezni, hogy ezek sok vizet szívnak magukba, ezért gondoskodni kell a bőséges folyadékbevitelről is. Tilos azonban alkalmazásuk bélszűkület, összenövések esetén, illetve műtét utáni állapotokban. A sós hashajtók közül igen széles körben alkalmazzák a keserűsót (magnézium-szulfátot), a glaubersót (nátrium-szulfátot), a Seignette sót (kálium-nátrium-tartarátot). Ugyanezek a sók felelősek a keserűvizek hashajtó hatásáért. Ne alkalmazzuk őket: veseelégtelenség, szívelégtelenség esetén, idős korban és kisdedkorban, hiszen csecsemőknél nagy a kiszáradás veszélye. A fel nem szívódó szénhidrátok, a laktulóz, szorbitol, mannitol hashajtó hatásúak. A glicerin elősegíti a széklet ürülését, gyermekeknek is adható kúp formájában.
  2. A széklet puhítására, a bélfal síkosítására alkalmazzák a folyékony paraffint. Mellékhatásai közül megemlítendő, hogy csökkentheti a zsíroldékony A, D, E, K vitaminok felszívódását, paraffinoma (nyirokcsomó duzzanat) kialakulását idézheti elő, és főleg tartós esti bevétel esetén a hörgőkbe is bejuthat. Mellékhatásai mellett is kiterjedten alkalmazzák a gyermekgyógyászatban, hiszen vízvesztés nélkül segíti elő a széklet ürítését.
  3. A bélfalizgató hashajtók közül a ricinusolaj alkalmazása csak egyszeri akut hashajtás céljából indokolt. Tartós használatát nem javasoljuk, hiszen erős hashajtó hatása miatt kiszáradást és a só-vízháztartás komoly zavarát idézheti elő. Alkalmazása tilos várandósoknál, mivel megindíthatja a szülést is, és kisgyermekek kezelésében a kiszáradás kockázata miatt. Számos gyógynövényrész (rebarbara-gyökértörzs, szennalevél, kutyabenge-kéreg) tartalmaz antrakinon származékokat, melyek bélfalizgató hatásuk révén segítik elő a székletürítést. A hatás kifejlődéséhez szükséges időtartam 8-10 óra. Mellékhatásként gyakran jelentkezik erős bélgörcs. Az antrakinon származékok adása szoptatós anyák részére nem javasolt, hiszen ezek az anyagok az anyatejbe is átjutnak.

A fenolftalein is a bélfal izgatásával ható hashajtó. Magyar találmány. Alkalmazásakor nem tapasztalható hasi vérbőség, ezért terhesek is szedhetik. Az orvos által felírt dózisok betartása szükséges, mert nagyobb adagban a hashajtó hatás igen kifejezett. A fenolftalein a vizeletet elszínezheti.

Édes gyógyír és a többiek

A gyógyszeres szirupok közül a hashajtó szirup (Sirupus laxans) szennalevelet és édesköményt, valamint nátrium-szulfátot tartalmaz, enyhe hashajtó, szívesen adják gyermekeknek. Szoptatós anyáknak nem javallott, az anyatejbe átjutva a csecsemőknél hasmenést okoz.

Mire jó a tisztító klizma? A klizma - vagy csőre - nagyobb mennyiségű folyadék, mely megfelelő nyomással történő bejuttatás esetén a vastagbélig is feljuthat. A tisztító klizmák alkalmazásának célja a végbél és a vastagbél kiürítése székrekedés esetén vagy speciális vizsgálatok előtt. Erre a célra gyakran használják a kamillateát, langyos vizet, glicerin-víz elegyét.

A glicerines végbélkúp gyermekeknek biztonsággal alkalmazható a gyermekgyógyászatban, alkalmas az alsó bélszakasz kiürítésére, de tartós használata megszokáshoz vezethet, esetleg a végbél nyálkahártyájának gyulladását okozhatja.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: