Nyaralás után hetekkel jön ki a betegség

Már régen maguk mögött hagytuk a nyaralás örömeit, amikor jelentkezhetnek az ott elkapott betegségek - és sajnálatosan az oltás sem nyújt teljes védelmet.

Katherine Robinson nyolc hónapig angolt tanított Indonéziában, és sok kedves ajándékot hozott magával - egyet viszont inkább elkerült volna. A tünetek a júniusi hazatérését követő első hét során jelentkeztek: étvágycsökkenés, fogyás, köhögés jelentkezett. Háziorvosa mellkasi fertőzésre gyanakodott, és antibiotikumot írt fel, azonban a tünetek nem csillapodtak, sőt, légzési problémák, éjszakai izzadás, és hátfájdalom alakult ki.

Az elvégzett röntgen felfedte, hogy a baloldali mellüreg kétharmada folyadékkal telt. Itt normál esetben csupán néhány milliliternyi folyadék van, mely a mellhártya lemezeinek egymáson való elcsúszását hívatott segíteni. Az egyhetes kórházi kezelés során Katherine mellkasából két és fél liternyi folyadékot bocsátottak le.

Tbc-referencialaboratórium Az új diagnózis TBC volt. A félelmetes diagnózis azért is volt meglepő, hiszen mint minden brit gyermek, Katherine is részesült BCG-oltásban. Pedig a vakcinák nem mindig jelentenek teljes körű védelmet.

A TBC cseppfertőzéssel terjed, forrása a fertőzött beteg köpete. A betegség igen elterjedt Afrikában, és Dél-közép Ázsiában, és akár súlyos következményekkel járhat. Az eset jó példa arra, hogy egy rövid nyaralás akár hónapokkal később fejti ki nem kívánt hatását, ami az esetek egy részében akár végzetes is lehet. Emellett az emberek zöme abban a téveszmében él, hogy a védőoltás 100 százalékos védelmet jelent, pedig a szakértők arra a hívják fel a figyelmet, hogy ne hagyjon alább óvatosságunk azt illetően, hogy mit eszünk, vagy iszunk.

Félmillió éves emberi maradványokban találtak tuberkolózisra utaló jeleket a tudósok. A TBC eddig ismert legrégebbi áldozata körülbelül 5 ezer éve hunyt el. További érdekes részleteket itt olvashat ! Attól is függ minden, hová utazunk: például a tifusz elleni oltás csupán egy, vagy két törzs ellen véd, más törzsek rezisztensek lehetnek. Míg felmérések szerint a hatásfok Nepálban 75 százalék, addig Dél-Afrikában csupán 55 százalékos.

Újabb probléma, ha a tünetek csupán a hazatérést követően jelentkeznek. Egyes betegségek csak akkor nyernek teret, ha az immunrendszer meggyengül, így a fertőzést követően a tünetek hetekig, hónapokig rejtve maradhatnak. Az egzotikus betegség miatt a diagnózis is jóval nehezebben születik meg.

Végül Katherine esete szerencsésen végződött, mivel az intenzív, hat hónapig tartó antibiotikumos kúra hatékonynak bizonyult. Ráadásul nem sokkal ezután terhes is lett, és egy egészséges babának adott életet - sem a betegség, sem a kezelés nem befolyásolta hátrányosan a magzat fejlődését.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: