Minden, amit a japán onszenekről tudni kell

A japán termálfürdők, azaz az onszenek tökéletesen alkalmasak arra, hogy az ember pár órára kikapcsolódjon és feltöltődjön. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan viselkedünk ezeken a helyeken. Szigorú etikettet kell betartanunk, hogy mindenki számára ugyanúgy élvezetes legyen az élmény.

A természetes vizű termálfürdők, azaz az onszenek kétségkívül az egyik legnépszerűbb japán turistalátványosságot jelentik. Több mint 2900 onszen található az országban, beltéri és kültéri egyaránt, rengetegen járnak ide feltöltődni, relaxálni. De hogyan is kell viselkedni egy onszenben? A Live Japan segítségével bemutatjuk az etikettet.

Bárki használhatja?

A tetováltakat jellemzően nem engedik be az onszenekbe, ahogy edzőtermekbe, strandokra és uszodákba se. Azonban van, ahol lazítottak ezen az elváráson, hiszen nemcsak a turisták, a lakosság körében is egyre több a tetovált. Érdemes tájékoztatni a személyzetet, mert egyes helyeken adnak egy testre ragasztható matricát, hogy ne legyen látható a tetoválás. Olyan nőknek viszont nem ajánlott menni, akik éppen menstruálnak.

Érdemes ellátogatni egy onszenbe, ha Japánban járunk. Fotó: Getty Images.
Érdemes ellátogatni egy onszenbe, ha Japánban járunk. Fotó: Getty Images.

Le a ruhával és a cipővel!

Általában már az előtérben le kell vennünk a cipőnket, de az biztos, hogy az öltözőbe már nem léphetünk be velük. Utóbbi helyen viszont tényleg mindent le kell vetnünk, csak meztelenül mehetünk fürdeni. A telefont és más értékeinket is a szekrényünkben kell hagynunk, illetve csak egy kicsi törülközőt vihetünk magunkkal (érdemes sajátot vinni). Ez viszont ne feszélyezzen, mivel mindenki ugyanúgy ádámkosztümben lesz.

Csak nyugalom!

Nem illik beugrani a vízbe, egyszerűen csak sétáljunk le a medence lépcsőjén és üljünk le. Az onszenekbe általában pihenni, relaxálni járnak az emberek, így illik csöndben maradni. Ha családtaggal, baráttal megyünk, akkor halkan beszélgessünk. 

Még mielőtt belépnénk a medencébe, illik a közeli tusolókat használni és megtisztálkodni. A hosszú hajat is szorosan össze kell fogni, hogy ne érjen a vízbe. Ezt nem mindig egyszerű megoldani, de lehetőleg kerüljük a szemkontaktust többi vendéggel, és véletlenül se bámuljunk meg senkit.

Szárítkozzunk!

Miután végeztünk a fürdéssel, használjuk a kicsi törülközőnket, hogy ne csurom vizesen menjünk vissza az öltözőbe. Le csak akkor ülhetünk az öltözőben található padokra vagy székekre, ha már felöltöztünk.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés valószínű. A korábbi napokhoz képest jóval kisebb számban, csak néhol alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de a Dunántúl délnyugati részein és az északkeleti megyékben kicsi a csapadék esélye. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg meg is erősödhet a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással ezúttal nem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra